Pages

ponedjeljak, 16. studenoga 2009.

Preminuo patrijarh srpski Pavle II


U subotu 15.11.2009. godine nakon duže bolesti je u 95. godini života preminuo poglavar Srpske pravoslavne crkve Pavle II.

Patrijarh Pavle, svjetovnim imenom Gojko Stojčević rođen je 14.09.1914. godine u mjestu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj. Srednju bogoslovsku školu je završio u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašio se u Beogradu 1948. godine, uzevši redovničko ime Pavle, a za sveštenika je rukopoložen 1954. godine. Nakon postdiplomskog studija u Ateni ( 1955-1957 ) izabran je za episkopa raško-prizrenske eparhije. Mnoge je iznenadio izbor tako mladog kandidata za episkopa u veoma politički osjetljivom i turbulentnom području kakvo je Kosovo, ali je uskoro svojom mudrošću i sposobnošću upravljanja eparhijom dokazao da je bio pravi izbor za tu službu.
U novembru 1990. je izabran za patrijarha, naslijedivši tako na poziciji vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve Patrijarha Germana I. Iako su ga mnogi prozivali zbog ( ne ) umješanosti sveštenstva u političke igre za vrijeme krvavih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije ( 1991 - 1995 i 1998 - 1999 ), ostao je miran, pozivao na prekid svih sukoba i nastojao ljude upozoriti na Riječ Božju. Javno se sukobio sa politikom Slobodana Miloševića i podržao demokratske promjene u Srbiji.

Ostat će upamćen po izrazitoj skromnosti koja je bila sastavni dio njegovog života još od djetinjstva kada je vrlo rano ostao bez roditelja, pa sve do službe patrijarha. Volio je šetati, a vozio se gradskim saobraćajem. Zraćio je blagošću i duhovnom mirnoćom. Umro je tiho kako je i živio u snu poslije jutarnje molitve.

Sahrana blagopokojnog patrijarha će biti u četvrtak 19.11.2009. u manastiru Rakovica, a sprovodne obrede će predvoditi carigradski patrijarh Bartolomej I.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru Božjemu.

V

Nema komentara: