Pages

ponedjeljak, 31. svibnja 2010.




SRPSKI PATRIJARH IRINEJ ĆE POZVATI PAPU DA PRILIKOM OBLJETNICE 1 700 GODINA MILANSKOG EDIKTA 2013. POSJETI SRBIJU


Iako je to najavljivao i ranije, patrijarh Irinej je u jučerašnjem intervjuu Večernjim novostima izjavio da će na proslavu obljetnice 1 700 godina Milanskog edikta, pozvati i Papu Benedikta XVI.

Zajednički cilj i Rimske i Srpske pravoslavne crkve je, kaže patrijarh Irinej, da se pronađe način da se spoje ta dva puta.
Namjera je da se vratimo sebi, svojim problemima i da o dogmatskim i drugim temama raspravljamo na način koji je svojstven crkvama - ukazuje patrijarh Irinej. - Lično smatram da će proslava u Nišu biti prilika da se uspostavi dijalog između predstavnika svih crkava, jer tu ima štošta da se kaže. Ali, u tonu koji odgovara tom skupu i ljudima koji predstavljaju svoje crkve. Nadam se da će to biti povod jednog novog odnosa između zapadne i istočnih crkava.

Milanski edikt je dokument kojim je rimski car Konstantin 313. godine dao slobodu javnog ispovjedanja vjere kršćanima, koji su sve do tada bili proganjani. Car Konstantin je bio rođen na području današnje Srbije u Nišu ( lat. Naissus ).

V

Nema komentara: