Pages

nedjelja, 6. ožujka 2011.

Nakon što je zbog bolesti patrijarh Nasrallah Boutros I Sfeir odstupio s dužnosti, Maroniti išćekuju izbor novog patrijarha


Papa Benedikt XVI je 26. februara/veljače prihvatio molbu za umirovljenje koju je, zbog starosti i teškog zdravstvenog stanja, uložio maronitski patrijarh, kardinal Nasrallah Boutros I Sfeir.

Maronitska katolička crkva je jedna od crkava istočnog obreda koje su u jedinstvu s Rimskim papom i prihvaćaju njegov primat.
Ovu kršćansku zajednicu je krajem IV stoljeća zasnovao sv. Maron Sirski. Nikada nisu prihvatili odvajanje od Katoličke crkve, odnosno veliku šizmu između istočne i zapadne crkve koja se desila 1054. godine, a 1182. su i zvanično potvrdili svoju odanost Rimskom papi.
Maronitska katolička crkva ima vlastitu strukturu i hijerarhiju, te obred, koji je jedan od istočnih katoličkih obreda. Na čelu crkve je maronitski patrijarh Antiohije. Kada se izabere novi patrijarh on traži pričest od pape i na taj način održava se jedinstvo vjere sa katoličkom crkvom. Od II vatikanskog koncila običaj je da maronitskog patrijarha papa proglasi kardinalom.
Sveti sinod Maronitske katoličke crkve, koji će biti sazvan u narednih nekoliko dana, izabrat će novog patrijarha koji će na toj dužnosti zamijeniti devedesetjednogodišnjeg kardinala Sfeira.

V

Nema komentara: