Pages

subota, 26. ožujka 2011.

Veliko iznenađenje u Ukrajini - za novog poglavara ukrajinskih grkokatolika izabran Sviatoslav Shevchuk, najmlađi vladika u svetom sinodu


U srijedu 23. marta/ožujka, Sveti sinod Ukrajinske grkokatoličke crkve za novoga Velikog nadbiskupa (de facto patrijarha) izabrao je vladiku Sviatoslava Schevchuka, a dan kasnije izbor je potvrdio i papa Benedikt XVI. On će na ovoj službi naslijediti sedamdesetosmogodišnjeg kardinala Lubomyra Husara, koji se prošli mjesec povukao s dužnosti zbog starosti i teškog zdravstvenog stanja.
Veliki nadbiskup Shevchuk je rođen 05.05.1970. godine u Striju. Za svećenika lavovske nadbiskupije zaređen je 1994. godine, a doktorirao je u 2006. u Rimu na sveučilištu Angelicum. Tri godine službovao je kao tajnik kardinala Husara (2002-2006), a 2009. godine je hirotonisan za vladiku (biskupa), te je preuzeo skrb nad grkokatoličkom eparhijom u Argentini, gdje je službovao do sada. Njegova službena titula bit će Veliki nadbiskup Kijeva i Haliča. Odluka svetog sinoda da se izabere vladiku Shevchuka je bilo poprilično iznenađenje, s obzirom da je on, ne samo najmlađi član sinoda, nego jedan od tri najmlađa biskupa katoličke crkve uopće. Od njega su mlađi jedino Mihai Catalin Fratila, pomoćni biskup Fagarasa i Albe Iulie (Rumunija), također grkokatolik i Olivier Schmitthaeusler, apostolski vikar Phnom Penha (Kambodža), koji je biskup latinskog obreda.
Ukrajinska grkokatolička crkva je najbrojnija crkva istočnog obreda koja je u uniji sa rimskim papom. Nastala je 1596. godine Brestskom crkvenom unijom, a u Ukrajini broji oko 6 miliona vjernika, čemu također treba pridodati i veliku dijasporu širom svijeta.
Ukrajinski grkokatolici na čelu s kardinalom Lubomyrom Husarom su od pokojnog pape Ivana Pavla II zatražili da se crkva uzdigne na čast patrijaršije, što je prečutno dopušteno, tako da iako je službena titula poglavara ove crkve veliki nadbiskup (katolikos), u statutu crkve može stajati naziv patrijarh, te Sinod, kler i vijernici taj izraz slobodno mogu koristiti.

Nema komentara: