Pages

srijeda, 8. lipnja 2011.

Papa u Hrvatskoj



Papa Benedikt XVI posjetio je 04. i 05. juna/lipnja Hrvatski glavni grad Zagreb Na zagrebačkom aerodromu ga je dočekalo mnoštvo vjernika i državni vrh predvođen predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, te premijerkom Jadrankom Kosor, nakon čega se uputio u Hrvatsko narodno kazalište, gdje se susreo sa uzvanicama iz političkog i vjerskog života.
Prvi dan, osim protokolarnih susreta, obilježio je susret s mladima na Trgu Bana Jelačića. Te večeri na Trgu se, uprkos velikoj kiši i grmljavini, okupilo oko 30 000 mladih, a još oko 20 000 bilo ih je po okolnim ulicama, te ispred zagrebačke katedrale. U glas su vikali ''papa mi te volimo'' i ''živio nam Benedikt'', a i sam papa je prepoznao toplu dobrodošlicu i nije krio oduševljenje onim što vidi i čuje. Bio je vidno opušten, a svaki njegov osmijeh izazivao je ovacije. Posebno je dojmljivo bilo vidjeti mlade kako kleče prilikom euharistijskog klanjanja iako je beton bio mokar od silne kiše koja tek što je prestala.
Drugi dan papinog boravka u Hrvatskoj, pred oko 400 000 ljudi, održana je misa na zagrebačkom hipodromu koja je posebno posvećena bila obitelji.

U svojoj propovijedi papa je posebno naglasio važnost kršćanskih obitelji u društvu, te je obiteljima poručio:

''U današnjem je društvu više no ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu. Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu! Uz riječ Crkve, veoma je važno i svjedočenje te zauzetost kršćanskih obitelji, vaše konkretno svjedočanstvo, posebno kao potvrda nepovredivosti ljudskoga života od začeća do njegova prirodnoga skončanja, što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku i na potrebi zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece.''

Papa je Hrvatsku napustio vidno zadovoljan, a političarima i građanima Republike Hrvatske je poručio da se ne boje ulaska u Evropsku Uniju, jer će je upravo oni svojim kršćanskim identitetom obogatiti i prevagnuti u borbi protiv sekularizma.

V

Nema komentara: