Pages

nedjelja, 24. srpnja 2011.

Preminuo episkop Slavomir Miklovš - umirovljeni vladika križevačke grkokatoličke eparhije


U četvrtak 21. jula/srpnja u Novom Sadu je preminuo Slavomir Miklovš, umirovljeni episkop križevačke eparhije, pod čiju jurisdikciju spadaju i grkokatolici iz BiH.
Rođen je u Đurđevu (Srbija) 16. maja/svibnja 1934. godine u obitelji rusinske nacionalnosti. Teologiju je Završio u Zagrebu, a za svećenika rukopoložen 1964. godine. Pet godina kasnije imenovan je kancelarom Križevačke eparhije, a preuzima i službu duhovnika, te zatim rektora grkokatoličkog bogoslovnog sjemeništa. Za križevačkog episkopa hirotonisan je 25.03.1983. godine, a tu službu obavljao je punih 26 godina, tačnije do umirovljenja 2009. godine.
Sahranjen je u subotu 23. jula/srpnja u sabornoj crkvi (katedrali) u Ruskom Krsturu. Liturgiju je služio njegov nasljednik, episkop križevački Nikola Kekić, a sasluživao je mjesni vladika Đura Džudžar.

Križevačka grkokatolička eparhija ustanovljena je 1777. godine, u sadašnjem teritorijalnom pogledu obuhvaća područja Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a sjedište joj je u Križevcima (Hrvatska).

Počivao u miru Božijem

V

Nema komentara: