Pages

četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Papin osvrt na Svjetski dan katoličke mladeži u Madridu


Bio je to nezaboravan događaj – tim je riječima papa Benedikt XVI. opisao Svjetski dan mladeži održan u Madridu, na općoj audijenciji 24. kolovoza, u Apostolskoj palači u Castel Gandolfu, koju je posvetio tom važnom crkvenom događaju. Na kraju je Papa najavio i teme sljedećih svjetskih dana mladeži. Onaj sljedeće godine, koji će se proslaviti u biskupijama, imat će za geslo rečenicu iz Poslanice Filipljanima: „Radujte se uvijek u Gospodinu!“ (Fil 4,4); dok će geslo Svjetskoga dana mladeži 2013. godine u Rio de Janeiru biti Isusov nalog: „Idite i učinite učenicima sve narode!“ (usp. Mt 28,19) – rekao je Sveti Otac te povjerio u molitve svih pripravu tih vrlo važnih događaja.

Govoreći u katehezi o zbivanjima u Madridu, Papa je napomenuo da je to bilo tako snažno iskustvo da se ne može opisati u malo riječi. Oko dva milijuna mladih sa svih kontinenata radosno su proživjeli to izvanredno iskustvo bratstva, susreta s Gospodinom, sudjelovanja i rasta u vjeri – rekao je Sveti Otac te izrazio hvalu Bogu za taj dragocjeni dar koji daje nadu za budućnost Crkve, odnosno za mlade s čvrstom i iskrenom željom da svoj život ukorijene u Kristu, ostanu čvrsti u vjeri, i idu naprijed zajedno s Crkvom.

Potom je dao pregled pojedinačnih trenutaka toga velikog skupa: od – kako je rekao - nezadrživoga zanosa mladih, žednih dublje istine, koji su se prve večeri okupili na Trgu Cibeles, preko mladih redovnica i mladih sveučilišnih profesora s kojima se susreo u samostanu El Escorial. Susret ga se s redovnicama dojmio zbog njihove vjere pune hrabrosti za budućnost, dok je profesore potaknuo da budu učitelji ne samo riječima nego i vlastitim životom. Još više od onih koji su već donijeli neku odluku, papa Benedikt XVI. se prisjetio mladih koji su u Madridu osjetili nešto u srcu. Među nazočnima bilo je više onih koji su upravo na prethodnim Svjetskim danima mladeži osjetili Gospodinov poziv; siguran sam da je i u Madridu Gospodin pokucao na vrata srca brojnih mladih, kako bi ga velikodušno slijedili u svećeničkoj službi ili u redovničkom životu – napomenuo je Papa.

Prigodom posjeta Centru za djecu s tjelesnim ili mentalnim oštećenjima, Sveti je Otac – kako je rekao – vidio veliko poštovanje i ljubav koji se osjećaju prema svakoj osobi, a spomenuvši se subotnjega molitvenog bdijenja, Papa je primijetio da je unatoč nevremenu, mnoštvo radosne mladeži, nimalo zastrašeno kišom i vjetrom, ostalo u tihom klanjaju Kristu nazočnom u Euharistiji, kako bi ga slavilo, zahvalilo Mu i tražilo pomoć i svjetlo. I na kraju, u nedjelju, mladi su izrazili svoje bogatstvo i svoju radost slavljenja Gospodina u Riječi i u Euharistiji, kako bi sve više ojačali svoju vjeru i kršćanski život.

Susret je u Madridu za Španjolsku, a još više za cijeli svijet, bio divno očitovanje vjere – primijetio je Papa. Za mnoštvo mladih iz svih dijelova svijeta, to je bila posebna prigoda za razmišljanje, razgovor, razmjenu pozitivnih iskustava, i posebice, za zajedničku molitvu i obnovu zalaganja u temeljenju vlastita života na Kristu, vjernom Prijatelju. Uvjeren sam da se svojim domovima vraćaju s čvrstom odlukom da će biti kvasac, noseći nadu koja se rađa iz vjere – rekao je Sveti Otac. Napomenuvši potom da ih nastavlja pratiti svojom molitvom da ostanu vjerni preuzetim obvezama, sve je plodove Svjetskoga dana mladeži povjerio majčinskom Marijinom zagovoru.

(kta)


.

Nema komentara: