Pages

četvrtak, 3. studenoga 2011.

Papa Shenouda III tvrdi: Egipatske vlasti nastoje lažirati broj kršćana u državi. Kopta u Egiptu ima mnogo više nego što oni tvrde


S obzirom da se položaj kršćana u Egiptu u zadnje vrijeme pogoršao, a incidenti i nasilje nad njima postaju gotovo svakodnevnica, kršćanski poglavari u ovoj zemlji očajnički apeluju na svjetske organizacije da učine nešto i sprijeće daljnji nastavak ovakve situacije koja može uzrokovati i veliki egzodus kršćana iz Egipta. Nedavno brutalno ubojstvo sedamnaestogodnišnjeg studenta, u sred učionice, samo zato što je nosio oko vrata križ, još je jedan dokaz mržnje prema kršćanima koja raste u toj zemlji.
Koptski papa Shenouda III pozvao je svijet da reagira i zaustavi ove zločine. Također, papa Shenouda III je upozorio i na činjenicu da službene vlasti ove zemlje lažiraju podatke o broju kršćana, posebno Kopta, zato je pozvao sve episkope da u svojim eparhijama izvrše popis vjernika. Time će se dokazati činjenično stanje o stvarnom broju Kopta u Egiptu. Predložio je i ostalim kršćanskim crkvama i crkvenim zajednicama da učine isto.
Službeno se priznaje da u Egiptu živi oko 3,3 miliona Kopta, mada papa Shenouda na osnovu crkvenih podataka kojim raspolaže tvrdi da ih ima oko 12 miliona. Prema nekim istraživanjima različitih organizacija ukupan broj svih kršćana u ovoj zemlji iznosi oko 17 miliona, što bi činilo 20% stanoviništva.

V

Nema komentara: