Pages

subota, 24. prosinca 2011.

Božićna čestitka vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića


Draga braćo misnici, dragi redovnici i redovnice, draga braćo i sestre!

Živimo svoju svakodnevnicu zapljusnutu ozračjem krize prouzročene materijalističkim i relativističkim mentalitetom. U takvom ozračju manjina moćnika stalno nameće svoja pravila i vrijednosti koje većina običnog svijeta ne može po savjesti prihvatiti i slijediti. Stvoren je takav standard života koji obične ljude, koji imaju sreću biti uposleni, goni u kreditno zaduživanje koje stvara ovisnost o poslodavcima i bankama. Nažalost, sve je manje mogućnosti naći posao te od svoga rada živjeti i uzdržavati svoju obitelj. Medijski nam se nameće beznađe koje se uvlači u nas kao ova sumorna jesenska i zimska magla i oblaci. Ljudi se udaljuju jedni od drugih. Jednima je sramotno ime Isus i zabranjuje se, drugima smeta križ i uklanjaju ga iz svoje blizine. Uvukao se i strah od života te je sve više umrlih nego rođenih. Mali čovjek se sve više savija pod teretom današnjeg života i okruženja.

Upravo u takvoj stvarnosti Bog silazi, rađa nam se Isus - Božji Sin. Postaje ne samo čovjeku bliz nego jedan od nas, donoseći nam svjetlost nade. Zato Izaija prorok poručuje: ''Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu'' (Iz 9,1). Po prorocima je naviješten, po Duhu Svetom utjelovljen a od Marije rođen, kao naša svjetlost i naša radost. Zato isti prorok poručuje ''Ti si radost umnožio, uvećao veselje...jer dijete nam se rodilo, sin nam je darovan''.(Iz 9,2-3.).

Otajstvu Božića se radujemo jer ''očitovala se Ljubav Božja, spasiteljica svih ljudi'' (Tit. 2,11). U takvom sumraku i (s)umornosti Svjetlo nas je obasjalo, Ljubav nam je darovana. Dok nas opterećuje strah za život i sutrašnjicu anđeo nam po pastirima poručuje: ''Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist Gospodin“ (Lk 2 10-11).

Otvorimo srce i dušu kako bi upravo ta radost ispunila našu nutrinu te istinsku Božićnu radost podijelimo jedni s drugima. ''Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji navješćuje mir, oglašuje sreću, navješćuje spasenje.'' (Iz 52, 7). Ojačani u vjeri i obasjani u nadi te razdragani u ljubavi Božjoj, ponesimo jedni drugima radost Božića čestitajući Tajnu koju nam Bog otkri. Božja smo ljubljena djeca i Njegovi sinovi i kćeri. Jer nas Bog voli i stalo mu je do nas, očitujmo ljubav i blizinu jedni drugima. Neka se ukloni i nestane sve što uništava naše zajedništvo i ljubav. Neka također Kristov mir zavlada u nama kroz praštanje, pomirenje i vraćanja povjerenja te neka taj mir izgrađuje naše obitelsjko zajedništvo. Upravo takvo obiteljsko zajedništvo radosti vjere treba prenijeti u župsko zajedništvo, kako bismo postali svjedoci nade u ovom beznadnom ozračju koje proživljavamo. Ono što ne možemo vlastitim snagama neka dopuni vjera i povjerenje u Onoga koji nam se rodio u Betlehemskoj štalici.

''Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima u prorocima: konačno, u ove dane progovori nama u Sinu'' (Heb 1,1). Božić je govor Božji, jer je „Riječ tijelom postala i nastanila se među nama“. Otvorimo srce kako bismo čuli tu Riječ koja nas utvrđuje u vjeri iz koje izvire snaga za život, praštanje i nošenje svakodnevnice uvjereni da nas Bog ljubi.

''Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakog čovjeka, dođe na svijet.'' (Iv. 1,9) Neka božićno Svjetlo zasja u svim našim teškim životnim situacijama, kako bismo se ohrabrili kročiti naprijed puni pouzdanja u Boga. Osnaženi tim Svjetlom tražimo odgovore na brojna životna pitanja i sami uložimo truda kako bismo uklonili svaki mrak u međuljudskim odnosima, posebno u našem narodu i svim građanima ove nam drage zemlje.

''Onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja'' (Iv 1, 12). U božićnom Otajstvu prepoznajmo svoje dostojanstvo. To Otajstvo ne dolazi od ljudske moći niti od bilo kojih zakona. Njega daje Sin Božji koji nas učini svojom braćom. Čuvati dostojanstvo znači čuti Utjelovljenu Riječ i slijediti je u svakodnevnom životu.

Upućujući Vam i ove godine Božićnu čestitku, želim da vas obasja svjetlo novorođenoga Isusa te vam otkrije smisao življenja i smisao svakodnevnog trpljenja. Neka nam obasja staze međusobne suradnje, prihvaćanja, poštivanja i izgrađivanja zajedništva utemeljena na vjeri u Onoga koji nas učini djecom Božjom. U božićnoj čestitci, želje su mi da očitovana ljubav Božja ispuni sve naše obitelji kako bi u njima vladala sloga, razumijevanje, radost vjere i hrabro življenje. Čestitajući Božić, na poseban način, djeci želim istinski doživljaj radosti u ozračju ljubavi obitelsjkog gnijezda. I mladima želim čestit Božić! Otkrijte u Kristu smisao života i ostvarite ga po Božjoj ljubavi. Svim bolesnima, nemoćnima i starima želim da Isusovo rođenje donese snagu i strpljivost u njihove živote te da nađu razumijevanje kod svojih najbližih. Neka slavlje Božića, posebice u godini vjere, učvrsti našu nadu i ojača vjeru, kako bismo ovaj svijet mijenjali zračeći dobrotom i plemenitošću, izgrađujući mir, slogu i jednakopravnost među ljudima.

Svima vam želim čestit Božić i na dobro vam došlo porođenje Isusovo, koje neka u novoj 2012. godini udijeli svoj blagoslov u dobru zdravlju, uspješnom radu i lijepom zajendištvu svjedočeći Božju ljubav. Marija, Majka Isusova i Majka naša, neka sa svojim Sinom Isusom bude najdraži gost u našem obiteljskom domu i osobnoj vjeri.

Čestitajući Božić, na sve zazivam Božji blagoslov i srdačno pozdravljam!

(Kardinal Vinko Puljić - nadbiskup vrhbosanski)

Nema komentara: