Pages

srijeda, 14. prosinca 2011.

Molitva za svećenike


Da li se molimo za svećenike?

Veoma često se divimo njihovoj snazi vjere, načinima rada, produhovljenošću i daru naučavanja. Međutim, veoma često znamo naići i na svećenike koji nisu baš ono što bi očekivali od njih, ponekada i one koji su nešto potpuno drugačije od onoga što bi u načelu trebali biti, a svjesni smo i slučajeva da i sami svećenici odu u potpuno drugu krajnost, izgube vjeru, pa čak i ogreznu u zlo. Pitamo se kako je to moguće? Kako je moguće da jedan svećenik ne bude oličenje svetosti i uzor u vjeri? Kako je to moguće?
Zaboravljamo da su i oni samo ljudi, ljudi koje zbog same njihove službe Sotona također napada, vjerovatno više od nas ostalih. Bog ih je pozvao da propovjedaju Evanđelje, a Sotona slavi svaki put kad neko od njih padne.
Mi znamo biti veoma licemjerni, znamo se čuditi, ogovarati, osuđivati, pa čak i mrziti.
Zašto nas nazivam licemjerima? Zato što mi samima sebi dozvoljavamo mogućnost pada, a od svećenika očekujemo razumijevanje, očekujemo da nas zovu natrag, da mole za nas, međutim, u isto vrijeme širom otvorenih očiju buljimo u njih, pratimo svaki njihov korak, osluškujemo svaku riječ i tražimo razlog za osudu. Od njih očekujemo da mole za nas, a da li mi ikada molimo za njih? Da li ikada molimo za svećenike? Da li ikada molimo za one dobre svećenike da ostanu i dalje takvi, da ih Bog čuva od napasti, da im da snagu da se odupru zlu, da nam budu blagoslov i primjer svetosti? Da li molimo? Rijetko ili čak nikada! Da li ikada molimo za one svećenike koji su skrenuli puta, koji su poklekli pod težinom svog poziva? Da li molimo za njih, da ih Bog ponovo uspravi, prosvjetli im um i obnovi vjeru, da im vrati radost svetosti? Da li molimo? Rijetko ili čak nikada? Dali uopće molimo za duhovna zvanja, da nam Bog pošalje što više svećenika, redovnika i redovnica i to dobrih i Bogu odanih ljudi? Nažalost i tu će odgovor biti: rijetko ili čak nikada. Odakle nam onda pravo da ih sudimo?


Molitva za svećenike sv. Male Terezije

O Isuse, vječni veliki Svećeniče, zaštiti svoga svećenika u svom srcu, da mu nitko i ništa ne može nauditi. Očuvaj neokaljanim njegove posvećene ruke, koje svakodnevno dodiruju tvoje sveto Tijelo. Čuvaj čistima njegove usne, koje su rumene od tvoje predragocjene Krvi.
Sačuvaj u čistoči njegovo srce, zapečaćeno pečatom tvoga slavnog svećeništva, daj da raste u ljubavi i vijernost prema tebi, brani ga od zaraza ovoga svijeta, neka snagom pretvorbe nad kruhom i vinom posjeduje i moć pretvorbe nad srcima. Blagoslovi njegov rad bogatim plodovima i daruj mu jednom krunu vječnoga života. Amen

(sv. Mala Terezija iz Lisieuxa)


V

Nema komentara: