Pages

utorak, 17. siječnja 2012.

Je li Kristova poruka izgubila smisao ?


''Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije lud, napast će ga govoreći: Ti si lud, nisi kao mi!"

Nikad se u povijesti nije više osjećala istinitost proročanske pouke svetog Antuna Velikog. Svako vrijeme nosi svoje teškoće i svoja iskušenja, međutim u današnjem svijetu velike brzine i globalizacije to se proročanstvo posebno osjeća. Zar je Kristova poruka doista postala preteška današnjem čovjeku i neizvediva u današnjem modernom vremenu?
U velikom previranju današnjice i čovjekovom potragom za odgovorima Crkva osjeća potrebu i odgovornost uputiti na Krista. Međutim u velikoj želji da Krista svjedočimo i ljepotu njegova poziva pokažemo i približimo opterećenom čovjeku današnjice, lako se dogodi da prijeđemo granicu i padnemo u herezu prilagođavanja, neprilagodljive i jasne Kristove poruke. Postajemo luđaci jer se pomamljujemo željama i strastima suvremenog svijeta. Umjesto da prenesemo puninu Radosne Vijesti dobijemo suprotan učinak jer smo tu puninu oblikovali svojim željama i željama svijeta.

''Drugomu nekom reče: Pođi za mnom! A on će mu: Dopusti mi da prije odem i pokopam oca. Reče mu: Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje." ( Luka 9, 59-60)

Kristova poruka iako imperativ i radikalan poziv na promjenu, ipak ostavlja potpunu slobodu odabira. Onaj tko je spreman prihvatiti poziv uz potpunu slobodu, mora biti spreman prihvatiti i odgovornost onoga što je doneseno u toj slobodi. I to je ono gdje nema kompromisa, ili jesi ili nisi. Ili izabireš smrt ili život, između nema. Snaga Isusove poruke proizlazi iz božanskih načela jer je upravo suprotna ljudskim načelima i logici. Bog se nije utjelovio ni prerano ni prekasno, da bi se izvlačili da je njegovo breme teško današnjem čovjeku. Jer On je isti i jučer i danas i sutra. A ako je On isti tko će spriječiti kršćanina da i u današnjem vremenu ne kliče iz sveg glasa: ''Nisam mrtvac Gospode već u Tebi Život biram“. Stoga kršćanstvo nije i nesmije biti puka ideologija koja će se uvjek iznova prilagođavati duhu vremena, koju ćemo mjenjati po svome ukusu i svojim željama. Kršćani, a napose Katolici su bili i moraju ostati Kristovi ''luđaci“ u zemlji luđaka i robova ovoga svijeta. Jer kad ti kažu: ''Ti si lud nisi kao mi“ zahvaljuj Bogu i kliči iz sveg glasa, jer sveti Antun te davno upozorio na one koji Krista odbaciše, a sebe bogovima prozvaše. Gospod se podsmjehuje takvima.

(Miroslav Novaković)

.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Odličan tekst. Nas vjernike se doista pošlo gledati kao luđake. Ludi smo što ne podržavamo pobačaj, eutanaziju, homosexualne brakove,predbračni sex, što ne pljujemo po Crkvi, što se ne ismijavamo sa svetinjama, što vjerujemo u ono kako nas Sveta Majka Crkva uči. Zbog toga smo izgleda luđaci, e pa neka smo. Hvala Gospodinu na tome. BBL

H kaže...

Isusova poruka nikad neće izgubiti smisao. Mi smo se možda pogubili, ali sjetimo se prispodobe o izgubljenoj ovci. Naći će nas gospod. Za to treba moliti. Da ljubavi njegove dostojni postanemo. Hvaljen Isus, puno pozdrava i sve pohvale blogu koji evo rado pratim i autoru teksta.