Pages

srijeda, 18. travnja 2012.

SSPX na korak do potpunog jedinstva sa Katoličkom crkvom


Prema pisanju brojnih crkvenih medija, Vatikan je primio pozitivan odgovor na preambulu koju je papa Benedikt XVI postavio Bratstvu sv. Pija X (SSPX) kao uvjet rješenja njihovog kanonskog statusa unutar Katoličke crkve.
Glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi potvrdio je da je odgovor potpisan od strane superiora SSPX-a biskupa Bernarda Fellaya stigao, te izjavio da je ovim odgovorom učinjen veliki korak naprijed i da će nakon što Papinska komisija Ecclesia Dei prostudira odgovor, on biti proslijeđen papi da donese konačnu odluku, a koja će biti obznanjena u narednih nekoliko tjedana.
Ukoliko razvoj situacije bude pozitivan, a kako stvari sada stoje i hoće, SSPX će dobiti posebnu ''personalnu prelaturu'', čime neće ovisiti ni o jednoj dijacezi, nego će direktno biti pod zaštitom Svete Stolice.

V


.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Ja bih ipak ovaj izraz "pod zaštitom Svete Stolice" zamijenio "pod upravom Svete Stolice". Jednom kada dobiju pravni status nema potrebe vise ni za kakvom zastitom - imaju jednaka prava i duznosti kao i svi svecenici i biskupi u svijetu.

v kaže...

Bilo bi zaista lijepo kad bi bilo tako, međutim zaštita će im trebati više nego ikad.
Mnogim ''liberalnim'' strujama u Crkvi se jedna ovakva zajednica koja promiće tradicionalne vrijednosti nikako neće svidjeti. Nastojat će učiniti sve da bih otjerali iz svog susjedstva.
Iz sličnih razloga i Opus Dei je trebao zaštitu samog pape.

SSPX ima šta ponuditi Crkvi, nadam se i Boga molim da će njihov kanonski status biti konačno riješen, u pozitivnom smislu naravno.