Pages

nedjelja, 4. svibnja 2014.

Tjedan iza nas


Protekli tjedan obilovao je mnogim interesantnim događajima. Namjeravao sam iznijeti neke svoje dojmove, posebno oko kanonizacije dvojice papa, međutim zbog obveza nisam mogao stići, tako da sam se odlučio ipak samo napraviti jedan kratak pregled tih dešavanja. 
Na prvom mjestu je svakako veoma značajan događaj od prošle nedjelje kada je papa Franjo svetima proglasio dvojicu svojih blaženih prethodnika, Ivana XXIII (1958-1963) i Ivana Pavla II (1978-2005). Kanonizaciji je nazočilo gotovo milijun vjernika, a na misi je koncelebrirao i papa emeritus Benedikt XVI, koji je osobno poznavao oba novoproglašena sveca. Papa Ivan XXIII je odlučio u Crkvi napraviti promjene i sazvao Drugi vatikanski Koncil, bio je poznat po svojoj blagoj naravi zbog čega su mu dali nadimak ''Dobri Papa'', a Ivan Pavao II je zasigurno čovjek koji je obilježio kraj dvadesetog i prelaz u dvadeset i prvo stoljeće. Njegov pontifikat trajao je čak 27 godina i donio je Crkvi brojne izazove. Bio je to papa koji je nekoliko puta posjetio naše prostore, a u Bosni i Hercegovini je bio dva puta. U Sarajevo je namjeravao doći još 1994. godine, međutim tada je rat bio u punom jeku i grad je još uvijek bio pod opsadom agresorske vojske, tako da je bilo nemoguće garantirati mu sigurnost. Ipak, papa je tri godine kasnije došao u dvodnevnu posjetu Sarajevu (12. I 13. Travnja 1997.), a 22.06.2013 je u Banja Luci blaženim proglasio Ivana Merza. Također, kardinalima je imenovao čak dvojicu nadbiskupa rođenih u Bosni i Hercegovini, Guida Del Mestria i Vinka Puljića. 
U znak sjećanja na papu Ivana Pavla II, ispred katedrale Presvetog Srca Isusova u Sarajevu postavljen je 3 metra visok kip. Inače, u normalnim okolnostima takvo nešta ne bi izazivalo veću pažnju javnosti, međutim naši prostori poznati su po tome što se sve promatra iz perspektive politike i kroz svaki događaj provlaći se tzv. nacionalno pitanje, pa je tako bilo i ovaj put. Kip Ivana Pavla II trebao se postaviti još prije par godina, međutim nekoliko građana se usprotivilo prijeteći da će ga srušiti, tako da je postavljanje odgođeno. Međutim, nakon što je postavljen, kip je doista lijepo primljen od većine građana, a podršku su dali i politički i vjerski lideri. Tu vijest su pozitivno ocijenili svi mediji u BiH, izuzev naravno radikalnog selefijskog magazina Saf, na čijim smo stranicama mogli čitati o tome kako se ovime katolicizira centar Sarajeva ili kako će ova statua pretvoriti Sarajevo u novo Međugorje i slične budalaštine. Bilo kako bilo kip još uvijek čuva policija. 
U Dubrovniku je prošlu nedelju održan Susret hrvatske katoličke mladeži, a određeno je da sljedeći bude u Vukovaru. 
Interesantnim bih izdvojio i reagiranje dvojice afričkih kardinala oko pitanja da li političari koji podržavaju pobačaj smiju primati pričest. Kardinali Francis Arinze iz Nigerije i Christian Tumi iz Kameruna su jasno i glasno podvukli da je pobačaj zločin i da se političarima koji staju uz zakone koji podržavaju pobačaj mora mora uskratiti pričest. Oba osvrta objavio je portal www.lifesitenews.com, a izjavu karidinala Tumia prenio je i hrvatski katolički portal bitno.net, što možete pročitati na ovom linku: Političari koji podržavaju abortus ne mogu se pričestiti, tu nema nikakvih dvojbi - Bitno.net
Posebno interesantan odgovor na ovo pitanje dao je kardinal Arinze, izjavivši: ''Da li vam stvarno kardinal iz Vatkana treba davati odgovor na to? Da li je to stvarno tako teško pitanje? Pitajte djecu koja se spremaju za prvu pričest, djecu od 7, 8, 9 ili 10 godina. Pitat će vas što je to pobačaj, ali ne korisite eufemizme nego im točno objasnite što je to, recite im da je to ubojstvo nerođenog djeteta, onog koji je još u majčinoj utrobi, zatim ih upitajte trebaju li osobe koje to podržavaju primiti svetu pričest.''

Izjavu kardinala Arinzea možete pogledati na ovom videu:


 

Nema komentara: