Pages

petak, 14. studenoga 2014.

Molitva sv. Nikoli Taveliću


Danas je spomendan sv. fra Nikole Tavelića, franjevačkog sveca i mučenika, rođenog 1340. godine u Šibeniku (neki izvori kažu da je rođen u Velimu kod Stankovaca). Osjetivši duhovni poziv pristupio je franjevačkom redu i prvih 12 godina pastoralnog djelovanja proveo u Bosni, gdje je slovio za velikog propovjednika i evangelizatora. 1385. godine zajedno sa trojicom subraće odlazi u Palestinu da među muslimanima propovjeda vjeru u Krista. Nakon što su u Omarevoj džamiji u Jeruzalemu počeli propovijedati Evanđelje uhićeni su i odvedeni velikom kadiji koji ih je osudio na smrt. nekoliko su dana mučeni, zatim mačevima izmasakrirani, te bačeni na lomaču. Zlo koje je zaslijepilo njihove krvnike ni tu nije stalo. Sjetili su se da bi fra Nikolu i njegovu subraću katolici mogli početi štovati kao mučenike, pa su njihov pepeo rasuli okolo i zaprijetili narodu da o njima ne govori. Međutim glas o tim svetim mučenicima se brzo raširio, te su se počela dešavati i brojna čudesa po njihovom zagovoru. Papa Pavao VI je 1970. godine fra Nikolu Tavelića proglasio svetim.



MOLITVA SVETOM NIKOLI TAVELIĆU


Jeruzalemski mučeniče, sveti Nikola, još u ranoj mladosti nisi se obazirao na bogatstvo i raskoš ovoga svijeta, nego si izabrao život žrtve i siromaštva u Redu svetoga Franje Asiškog. Molim te, isprosi mi od Boga milost da po tvome primjeru uredim svoj život, te strpljivo podnoseći nevolje i križeve života, dođem u kraljevstvo nebesko. Amen. 

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, kako bijaše na početku tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen (izmoliti 3 puta)

Ponose našeg naroda, sveti Nikola, svojom si apostolskom riječju utvrđivao u vjeri pravovjerne, tješio klonule, hrabrio malodušne, obraćao zalutale, osobito u Bosni, u kojoj si djelovao kao Kristov vjerovjesnik. Molim te, isprosi mi milost da i ja riječju privodim svoje bližnje Bogu, posebno one koji su se od njega odmetnuli.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, kako bijaše na početku tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen
(izmoliti 3 puta)  

Sveti Nikola, uzore savršene ljubavi, potaknut žarkom ljubavlju prema Bogu, pokušao si s trojicom svojih drugova u Svetoj zemlji obratiti na Kristovu vjeru one koji u Krista ne vjeruju, ali vas oni staviše na muke i usmrtiše. Molim te, isprosi mi milost da i ja budem spreman, i uz najveće poteškoće, odvraćati bližnjega od zla i poticati ga na dobro, te i svoj život žrtvovati za vjeru. Amen. 

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, kako bijaše na početku tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen (izmoliti 3 puta) 

Moli za nas, sveti Nikola. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih. 

Pomolimo se: Bože, ti si svetog Nikolu proslavio revnošću za širenje vjere i palmom mučeništva. Daj da po njegovu primjeru i zagovoru nadvladamo sve protivštine života i tvojom pomoću stignemo tebi koji si jedini život. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen. 



.

Nema komentara: