Pages

nedjelja, 23. veljače 2020.

Uz današnje Evanđelje: Neprijatelj kojeg volim


 
''Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?
Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!''
 (Matej 5, 43-48)


Možda postoji nešto gore od svladavanja samoga sebe, a to je LJUBAV prema onima koji nas „UNIŠTAVAJU, SPORE, TRAČAJU, NEVOLJE NANOSE“.
NAŠ BOG se ne zadovoljava pukim slovom zakona, on ide korak dalje, prelazi GRANICU „PRISTOJNOSTI“ i “FAR-PLAY“ IGRE.
Bog ruši zakone i prividnu „pravednost“ po kojoj zlo dobiva svoju kaznu a dobro nagradu.
Tamo gdje nam razum kaže odustaj, okreni se, digni ruke, povuci se, tu Božja riječ donosi NOVU ZAPOVIJED – LJUBI NEPRIJATELJE!
Ova zapovijed RUŠI granice pristojnog legalizma, licemjerne uljudnosti ili što bi mladi rekli skida „maske“ foliranja i glume.
PRISTOJNI LEGALIZAM je smiješak i fina riječ u lice onoga kojeg u biti smatramo NEPRIJATELJEM.
LICEMJERNA ULJUDNOST je nastup prepun političke korektnosti, mnoštva ispraznih riječi uz pokoju čašicu dobe rakije ili koje šalice kave.
Zakon „Ljubite neprijatelja“ ima nekoliko paragrafa, to su:
• Kada te udara/udaraju po obrazu tvoga dostojanstva, tvojih prava, svega dobroga i ispravnog što si učinio, pruži i drugi, ne kao čin predaje i nemoći nego kao ŽIVOTNU PROPOVIJED koja svjedoči KOLIKO VELIK OBRAZ IMAŠ, a obraz jest DOSTOJANSTVO, JEST ČOVJEČNOST, JEST BOGATSTVO TVOJE OSOBNOSTI, a koju druga strana ne posjeduje te je u potrebi da te lupa.
• Kada ti UZIMAJU ONO ŠTO TI PRIPADA, onu „haljinu“ karijere, uspjeha, posla, položaja, imetka, PREPUSTI ne zato što si ne zamjenjiv i ne sposoban ili ne dostojan, nego zato da im se DOKAŽE VLASTITA GOLOTINJA, jer što nemaš to OTIMAŠ to ŽELIŠ POSJEDOVATI, a kada IMAŠ nije ti drugo potrebno. Onaj komu oduzimaju znači da taj POSJEDUJE. Ti si brate i ti si sestro onaj/ona koji/a POSJEDUJE, neprijatelj je BEZ IČEGA.
• LJUBITI „SVOJE“ nije KREPOST, nego „PRIRODNO STANJE“. Nije vrlina JESTI, vrlina je JESTI UMJERENO. LJUBITI „svoje bližnje“ VELIKO je HVALA za svu darovanu ljubav, ali LJUBITI NEPRIJATELJE veliko je HVALA BOGU jer smo pomjerili loše granice uspostavljene TVRDIM SRCEM.
Blaženi Miroslav Bulešić je rekao: „Moja osveta je OPROST“.
Najgora KAZNA neprijateljima našim JEST OPROST. NE BITI KAO ONI!!!
Nema igre po njihovim pravilima, nema tog vrijednosnog sustava, nema tih ispraznih riječi, tih prividnih „oprosta“, tog jadnog zajedništva, SAMO OPROST!
Taj STAV oslobađa srce, rasterećuje vas jer se ne zamarate vrijednostima neprijatelja, nije vas više briga!
Vi imate SVOJ PUT – PUT KRIŽA.
Takav stav ne poklanja previše pažnje jeli je subota pa da li se trza klasje, da li je ovo Samarijanac ili neko treći, je l' ovaj pere ruke ili ne. To je stav koji je užasno NE PREDVIDIV I IRITANTAN za KALUPE NAŠIH NEPRIJATELJA.
SAVRŠENOST je POZIV, a SAVRŠENSTVO NIJE PUKO stanje BEZ MANE, nego ZAGLEDANOST U BOGA i U NJEGOV ZAKON.
Brate i sestro, želiš li osjetiti mir, spokoj u dubini srca, onda se spremi na mnoge nevolje, jer neprijatelj tvoj odveć je „zemaljski“, GLEDA SVE KROZ OČI, kroz uspjeh, moć...
Povijest pamti mnoge PAKLENE SLUGE, one koji uništiše i tijelom i dušom na tisuće i tisuće života, ali ne zaboravi, povijest PAMTI VELIKANE, one koji su USTALI I DO TEMELJA PRODRMALI SVIJET i NEPRIJATELJA.
Ako si pak moj neprijatelj i želiš me skloniti „ustranu“ ili pak želiš moje odustajanje, onda ti DARUJEM SVOJE SRCE jer ono kuca i za tebe. Srce moje NAJVEĆE je BLAGO koje posjedujem. Daje ti se da ga probodeš jer krv koja teče nadilazi tebe, jer ljubav za kojom kuca veća je i od tebe i od mene. Pravedno sam zaslužio nevolju i križeve - KAZNU! Možda si ti moj ljubljeni neprijatelju pokora koja me čisti. Ne, nisi MOŽDA, nego JESI!
A što je OPROST? Zagledajmo se u križ i vidjet ćemo odgovor. OPROST ČISTI. Dobro stablo rađa, a loše se baca u oganj.
BUDIMO SAVRŠENI!
 
 
Vlč. Nebojša Stipić
 
 
 

Nema komentara: