Pages

utorak, 7. travnja 2020.

NIJE KRIV: Kardinal George Pell je oslobođen optužbe za seksualno zlostavljanje maloljetnika



Nakon gotovo četiri godine kušnje i više od 13 mjeseci zatočeništva, australski kardinal George Pell je pušten iz zatvora odmah nakon što je optužba za seksualno zlostavljanje maloljetnika, koja se sastojala iz 5 točaka, odbačena od strane Visokog australskog suda. 


Visoki sud je utvrdio da je porota, racionalno postupajući prema svim dokazima, izrazila sumnju u kardinalovu krivnju za svako kazneno djelo za koje je optužen, te je naložio da se dosadašnje presude ukinu i umjesto njih donese jedinstvena oslobađajuća presuda.

U ožujku prošle godine kardinal Pell je osuđen na 6 godina zatvora po optužnici da je sredinom devedesetih seksualno zlostavljao dvojicu ministranata u sakristiji katedrale nakon svete mise. Jedan od njih je u međuvremenu preminuo, a nekoliko puta je javno zanijekao da je ikada bio seksualno zlostavljan. Treba istaknuti da ne postoji niti jedan dokaz za ovo nedjelo osim riječi osobe koja optužuje kardinala Pella. Porota u odluci nije bila jedinstvena, mnogi su optužbu smatrali neprihvatljivom, prvenstveno zato što je apsolutno nemoguće da se takav čin desio u sakristiji katedrale odmah nakon pontifikalne mise. Isticali su i to da je upravo Pell bio najglasniji glas Crkve u Australiji u pozivima da se svećenici pedofili oštrije kažnjavaju, te borbi za zaštitu djece od zlostavljanja.
Kardinal je Visokom sudu Viktorije, podnio žalbu na ovu presudu koja je odbijena u rujnu prošle godine odlukom porote koja također nije bila jedinstvena i izražavala je sumničavost u navode optužbe. 
Žalba Visokom sudu Australije, kao najvećoj pravnoj instanci u ovoj državi je prihvaćena i optužba je odbačena. Ime kardinala Pella je izbrisano sa liste osoba koji su registrirani kao seksualni zlostavljači.

Sam kardinal odbio je mogućnost da tuži za klevetu osobu koja ga je optužila, objašnjavajući da ova odluka suda ne smije biti iskorištena da bilo kome nanese gorčinu i bol, te zahvalio Bogu, vjernicima koji su molili za njega i vjerovali u njegovu nevinost, te advokatskom timu koji ga je na sudu branio.

Treba naglasiti da, za razliku od većine drugih slučajeva crkvenih velikodostojnika optuženih za pedofiliju, papa Franjo nikada nije prestao vjerovati u Pellovu nevinost i danas se na svetoj misi indirektno spomenuo kardinala koji je nevino optužen.



Nema komentara: