Pages

subota, 17. listopada 2020.

Hirotonija mons. Milana Stipića - novog episkopa Križevačke grkokatoličke eparhije


Ispred sabornog hrama Presvete Trojice u Križevcima danas je za vladiku (episkopa) Križevačke grkokatoličke eparhije hirotonisan mons. Milan Stipić, koji je od umirovljenja vladike Nikole Kekića, u ožujku prošle godine, upravljao eparhijom kao apostolski administrator.

Svečanu arhijerejsku liturgiju, koja se, zbog epidemiološke situacije uzrokovane Korona virusom, služila u dvorištu sabornog hrama Presvete Trojice u Križevcima, predvodio je umirovljeni vladika križevački mons. Nikola Kekić, a propovijedao zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. 

Novozaređeni vladika mons. Milan Stipić rođen je 28.12.1978. godine u Bosanskom Novom (BiH). Nakon studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu za đakona je zaređen 08.11.2002, a za svećenika Križevačke grkokatoličke eparhije 18.10.2003. godine. Obavljao je razne pastoralne službe u eparhiji, a posebno je ostavio trag u Dalmaciji, gdje se svesrdno zauzimao za okupljanje grkokatolika u ovom dijelu Hrvatske, koji su već desetljećima bili bez adekvatne pastoralne skrbi, te obnovama crkava, naročito crkve u Kričkama uz koju je odlučio otvoriti prvi muški manastir u Hrvatskoj. 

Zajednica grkokatolika i uopće katolika u Bosni i Hercegovini j ponosna na mons. Milana koji je rodom iz ove zemlje, tako je uz (nad)biskupe Želimira Puljića, Dražena Kutlešu, Božu Radoša i Zdenka Križića, vladika Milan Stipić peti biskup u Hrvatskoj koji je rođen u BiH.

Križevačku grkokatoličku eparhiju utemeljio je 1771. godine papa Pio VI. supresijom dotadašnje Marčanske eparhije. Sjedište eparhije je šezdesetih godina prošlog stoljeća privremeno preneseno u Zagreb, da bi upravo vladika Milan Stipić ove godine vratio sjedište u Križevce. Danas ona okuplja katolike bizantskog obreda (grkokatolike) u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Većina vjernika su Ukrajinci, Rusini i Hrvati.


V.


.

Nema komentara: