Pages

ponedjeljak, 24. travnja 2023.

Molitva za mir

 


Svijesni ozbiljnosti sutuacije u kojoj se ponovo poziva ljudska srca da uzmu oružje u ruke i ratuju, ubijajući, mučeći i progoneći ljude, razarajući, paleći i pljačkajući njihovu imovinu i uništavajući kultorno historijsku baštinu, pozvani smo moliti za mir.

Brojni sukobi u svijetu neprekidno traju već desetljećima, neki su privremeno uspavani, a u isto vrijeme nastaju novi ratovi. Već duže od godinu dana traje rat u Ukrajini, agresija koja je odnijela preko stotinu tisuća života, razorila brojne gradove i uništila bezbroj spomenika kulture. Nažalost, pogled na strahote i užase koji se tamo dešavaju izgleda nije dovoljan da zaustavi ratnohuškačke pobude kod brojnih lidera naroda. U tijeku je ponovno provociranje političke i sigurnosne krize u mojoj domovini Bosni i Hercegovini, gdje već i otvoreno pojedini političari pozivaju na akcije koje bi mogle dovesti do incidenata, koji opet redovito vode do mnogo većih sukoba čak i pravog rata. S toga molim sve da mi se pridruže u molitvi za mir, da Bog zaustavi zlo u srcima tih ljudi i podari im zrno razuma s kojim bi mogli sagledati kuda vodi njihov put destrukcije i bezumlja. 

 

Bože, svemogući, svemilosni, podari razum ljudima da shvate da zlom i nasiljem ništa ne mogu riješiti sem donijeti smrt, bol i patnju i drugima i sebi.

Bože, svemogući, svemilosni, odagnaj tamu s njihovih očiju i led iz njihovih duša, da odustanu od dijaboličnih nakana čije će posljedice dovesti do novih užasa rata, ubojstava, razaranja i pljačke

Bože, svemogući, svemilosni, molim te zaustavi ih


V.


Molitva za mir pape Ivana Pavla II

.

Gospodine Isuse Kriste, koji se zoveš Knez mira, koji si sam naš mir i pomirenje,
koji si tako često govorio: “Mir vama”, daj nam mir.

Učini sve muškarce i žene svjedocima istine, pravde i bratske ljubavi.
Istjeraj iz njihovih srca sve što bi moglo ugroziti mir.

Prosvijetli naše vladare da mogu jamčiti i braniti veliki dar mira.
Neka svi narodi na zemlji postanu kao braća i sestre.
Neka žudnja za mirom procvjeta i vlada uvijek nad svima nama.

 

 

.

Nema komentara: