Pages

srijeda, 29. srpnja 2009.

Ubijena zbog Biblije


33-godišnja Ri Hyon-ok iz Ryongchona ( Sjeverna Koreja ) osuđena je na smrt i pogubljena zbog pripadnosti kršćanskoj vjeri i posuđivanju Biblije drugima na čitanje od kojih ju je netko vjerovatno prijavio vlastima. Iza nje su ostali suprug i troje djece koji su pod stalnom policijskom prismotrom.
Stanovništvo Sjeverne Koreje mora prakticirati kult ličnosti koji uključuje državnoga šefa Kima Jong-Ila i njegovog mrtvog oca. Zabranjivane su sve druge religije, poglavito kršćanske crkve i zajednice. Ako se otkrije da je netko kršćanin ili da ima Bibliju, biva podvrgnut brutalnim ispitivanjima, veoma često se takvi ljudi šalju u zatvoreničke kampove, a sve više je slučajeva egzekucije što je posebno slučaj u manjim mjestima i gradovima na granici s Kinom.
Katoličke misijske organizacije smatraju Sjevernu Koreju za jednu od onih zemalja koje vrše najveću torturu nad kršćanima. Uprkos tome računa se da u toj zemlji živi oko 30 000 kršćana, katolika i protestanata koji molitvene susrete održavaju u tajnosti.

U glavnom gradu Pyongyangu postoji nekoliko katoličkih i protestantskih crkava koje su otvorene samo za strance.

V

Nema komentara: