Pages

četvrtak, 22. listopada 2009.

Apostoli

'' Sutradan opet stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: Evo Jaganjca Božjega! Te su riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za Njim, upita ih: Što tražite ? Oni Mu rekoše: Rabbi - što znači: Učitelju - gdje stanuješ ? Reče im: Dođite i vidjet ćete. Pođoše dakle, vidješe gdje stanuje i ostadoše kod Njega onaj dan. Bila je odprilike deseta ura. Jedan od one dvojice, koji su čuvši Ivana pošli za Isusom, bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. '' ( Ivan1, 35-41 )


(Treći dio)

ANDRIJA


Andrija (Andreas bar Yonah) je, prije nego što je pošao za Kristom bio ribar, te kao i njegov brat Šimun Petar živio u Kafarnaumu. Ivan nas u svom Evanđelju izvještava da je Andriji Ivan Krstitelj pokazao Isusa, nazvavši Ga Jaganjcem Božjim, tako da je Andrija sreo Krista prije ostalih apostola, čak i proveo jedan dan u Njegovom domu, zbog čega ga često i nazivamo '' Prvozvani ''. Mnoge može iznenaditi to da je Andrijino ime grčkoga, a ne hebrejskog porijekla, što ipak nije ništa čudno jer su u vrijeme rimske okupacije Izraela Židovi preuzeli mnoga grčka imena.
Novi Zavjet ga spominje u nekim važnim situacijama vezanim uz Isusa, tako je Andriji, Petru, Jakovu i Ivanu, Isus je govorio o uništenju hrama i progonima koje će zbog Njega i vjernosti Njemu trpjeti. Bio je svjedok trenutka kada je Isus pet kruhova i dvije ribe umnožio toliko puta da je pet tisuća ljudi jelo i najelo se. Također, Andrija i Filip su doveli strance da upoznaju Krista. Zajedno sa ostalim apostolima prisustvovao je i njihovom susretu s Kristom nakon uskrsnuća oba puta: i prvi put kad Toma nije bio prisutan i 8 dana kasnije kad su svi ( izuzev naravno Jude ) bili na broju.

Crkveni oci, točnije Origen i Euzebije spominju Andriju kao apostola vrlo aktivnog u evangelizaciji. Prema njihovim izvorima, nakon naučavanja u Jeruzalemu otišao je u Malu Aziju, a zatim prešao Crno more noseći Radosnu vijest Skitima na području današnje južne Rusije.
Dalje o njemu saznajemo samo iz tradicije i usmene predaje. Tako znamo da je Andrija utemeljio crkvu u Bizantionu (kasnije taj gradić postaje veliki Konstantinopolj), imenujući svog učenika Stahija za prvog starješinu (biskupa) tamošnje kršćanske zajednice.
Uhićen je u grčkom gradu Patrasu. Tu je mučen i ubijen razapinjanjem na križ u obliku slova iks ( X ). Otuda i naziv Andrijin križ.
Sahranjen je u Patrasu, ali su u četvrtom stoljeću njegovi posmrtni ostaci preneseni u tadašnji Konstantinopolj. U petnaestom stoljeću ih križari donose u Rim, da bi ih Papa Pavao VI 1968. godine vratio nazad u Patras gdje i danas počivaju.

Carigradski patrijarhat pravoslavne crkve sa sjedištem u Istanbulu smatra se nasljednikom crkve u Bizantionu koju je osnovao sv. Andrija.

Nama kršćanima bi Andrija, koji je prvi od apostola pošao za Kristom ito čim Ga je ugledao, trebao biti uzoran primjer života potpuno predanog Bogu i spremnosti da bez suvišne sumnjićavosti i zabrinutosti za svoje potrebe krenemo za Njim.

V

Nema komentara: