Pages

nedjelja, 24. siječnja 2010.

Izabran novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve - Irinej


Zvona niške Saborne crkve u petak 22.01.2009. godine u 14:20 sati označila su izbor novoga 45. po redu poglavara Srpske pravoslavne crkve. Apostolskim žrijebom je izabran dosadašnji episkop niški Irinej Gavrilović, koji će od sada zvanično biti zvan: Arhiepiskop pečki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej I. Na ovoj službi naslijedit će pokojnog patrijarha Pavla II koji je preminuo 15.11.2009.

Patrijarh Irinej, svjetovnim imenom Miroslav Gavrilović, rođen je 28.08.1930. u mjestu Vidova kod Čačka. Nakon teološkog fakulteta u Beogradu pristupio je u manastir Rakovica pri čemu je uzeo monaško ime Irinej. Za sveštenika je rukopoložen 1959. godine, nakon čega postaje profesor na bogosloviji u Prizrenu. Magistrirao je u Ateni 1963. godine. Tadašnji patrijath German ga 1974. godine postavlja za pomoćnog episkopa - vikara patrijaršije, a godinu dana kasnije postaje episkop Niške eparhije gdje je djelovao punih trideset i pet godina, sve do izbora za patrijarha. Ustoličen je 23.01.2010. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi

Patrijarh Irinej važi za konzervativnog, ali za dijalog otvorenog čovjeka. Neposredno pred izbor govorio je o potrebi još prisnije suradnje Srpske pravoslavne crkve sa ostalim pravoslavnim crkvama, te o dijalogu sa Katoličkom crkvom, ističući mogućnost posjete Pape Benedikta XVI. Srbiji, to jest Nišu, 2013. godine, prilikom proslave 1700 godina Milanskog edikta. Iznenadio je sve i izjavom da je spreman ući u dijalog i sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, kojoj Srpski patrijarhat zvanično ne priznaje autokefalnost.

V

Nema komentara: