Pages

ponedjeljak, 14. lipnja 2010.




PAPA BENEDIKT XVI ZAJEDNO SA VIŠE OD 15 000 SVEĆENIKA OKUPLJENIH NA TRGU Sv. PETRA U VATIKANU JAVNO SE IZVINUO ŽRTVAMA PEDOFILIJE I ZAMOLIO ZA OPROŠTAJ


Svećano obilježavajući završetak godine posvećene svećenicima Papa je iskoristio priliku da uputi javno izvinjenje i zamoli za oproštaj žrtve pedofilije i drugih oblika zlostavljanja koje su počinili svećenici i drugi službenici Katoličke crkve. Uz Papu Benedikta XVI koncelebriralo je preko 15 000 svećenika, biskupa i kardinala.

Zadnjih par mjeseci Katolička crkva našla se pod velikim pritiskom javnosti zbog otkrića velikog broja slučajeva seksualnog i drugih oblika zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika i laika koji su bili u službi crkve. Papa se već nekoliko puta ranije izvinuo i obećao konkretnije akcije kako bi se počinioci i oni koji su ih štitili ili zanemarivali ozbiljnost problema sankcionirali. Već su i vidljivi neki pozitivni pomaci, međutim problem je puno dublji i trebaće još dosta vremena da bi se kriza prevazišla..
Papa je dodao i da Crkva mora izvući pouku iz ovoga zla, te da mora doći do duhovnog pročišćenja koje je moguće samo ponovnim obraćenjem Bogu.

V

Nema komentara: