Pages

četvrtak, 17. lipnja 2010.



POGLAVARI SJEVERNOIRSKIH PROTESTANTSKIH CRKAVA ( ANGLIKANSKE, PREZBITERIJANSKE I METODISTIČKE ) POSJETIT ĆE OBITELJI UBIJENIH I POVRIJEĐENIH DEMONSTRANATA U MASAKRU IZ 1972. GODINE, POZNATOM KAO '' KRVAVA NEDELJA ''.


Britanski premijer David Cameron je priznao da je 13.01.1972. godine, nastojeći silom zaustaviti proteste sjevernoirskih katolika u gradu Londonderry-u, britanska vojska pucala na nenaoružane civile, ubivši pri tome četrnaest ljudi ( od čega šest maloljetnika ) ,pri tome ranivši isto toliko. Većina ih je ustrijeljena s leđa dok su bježali. Taj događaj je ostao poznat kao '' Krvava nedelja '' ( Bloody sunday ). Nikada niko nije odgovarao zbog ovoga zločina. Premijer se ispričao obiteljima žrtava i obećao da će, iako je prošlo trideset osam godina, krivci biti izvedeni pred lice pravde.
Anglikanski biskup Ken Good je pozdravio premijerovu ispriku i odlučio sa predstavnicima druge dvije velike protestantske zajednice u Sjevernoj Irskoj, Prezbiterijanske i Metodističke, posjetiti obitelji žrtava, izraziti svoju blizinu njihovoj boli i na taj način bar simbolično doprinijeti zbližavanju između irskih i katolika i protestanata.
Poglavar Katoličke crkve u Irskoj, kardinal Sean Brady je izjavio da je ovo povjesni događaj i zahvalio protestantskim biskupima na ovoj inicijativi, izjavivši da je to veoma hrabar korak koji donosi nadu za bolju budućnost irskoga naroda.

V

Nema komentara: