Pages

subota, 25. rujna 2010.

Apostoli

'' Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: Pođi za mnom. On usta i pođe za njim. Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima ? A on, čuvši to, reče: Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Idite i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike. '' ( Matej 9, 9-13 )


( Osmi dio )

MATEJ



Matej (Mattihyahu), je prije susreta s Isusom bio carinik - sakupljač poreza, što je bila vjerovatno najomraženija skupina ljudi kod običnog židovskog stanovništva u to doba. Smatrali su ih nepravednim, korumpiranim i nemilosrdnim. Živio je u Kafarnaumu, otac mu se zvao Alfej, a Matej, što znači '' dar od Boga '', je vjerovatno nadimak koji mu je Isus dao. Marko i Luka ga nazivaju njegovim pravim imenom Levi (Lewi).
Isusov ulazak u kuću jednog carinika nije prošao neopaženo. Odmah su se tu pojavili farizeji s osudama i neslaganjem sa činjenicom da se Isus ne gnuša carinika i grešnika nego čak sjedi s njima, jede i pije za istim stolom. Isus im objašnjava da je njegovo poslanje upravo pozvati grešnike na obraćenje. Matej, nakon što je ugostio Krista, ostavlja sve što ima i odlučuje poći za njim. Isus ga prihvaća kao jednog od dvanaest njemu najbližih učenika - apostola.
Nažalost, u Evanđeljima ( iako je jedno od njih pisao i sam Matej ) ne nalazimo ništa više o njemu kao pojedincu. Znamo da je skupa s ostalim apostolima slijedio Isusa po Galileji i Judeji i prisustvovao mnogim njegovim čudesima i propovijedima. U Evanđeljima i Djelima Apostolskim postoje mnoga mjesta gdje je naznačeno da su određenim događajima prisustvovala sva dvanaestorica.
O Mateju saznajemo više detalja iz usmene predaje i iz zapisa nekih od crkvenih otaca, tako Euzebije pozivajući se na Papija, kaže da je Matej, prije svog polaska na daleko misijsko putovanje, propovijedao najprije Hebrejima, te im je, prije nego što je otišao od njih, napisao Evanđelje na njihovu jeziku, a to je u to doba bio aramejski. Dakle, za razliku od ostala tri, Matejevo Evanđelje u izvorniku nije pisalo na grčkom jeziku, ali aramejski original nije sačuvan nego samo grčki prijepis.
Prema predanju, Matej je iz Jerzualema prvo otišao u Partiju i Midiju tamo širiti Riječ Božiju, a zatim se zaputio u Etiopiju gdje su postojale manje židovske enklave. Tamo je za starješinu crkve postavio svog suputnika Platona, a on sam je nastavio Evanđelje širiti etiopskom narodu, koji je do tada obožavao paganske idole.
Predaja kaže da je apostol Matej umro mučenički - živ spaljen na lomači. Na takvu smrt ga je osudio lokalni etiopski knez nakon što je saznao da se cijela njegova obitelj dala krstiti.

Matej je bio obraćenik. Čovjek koji je živio životom grešnika, ali je odlučio iza sebe ostaviti svoje grijehove i svo bogatstvo koje je imao, te bezuvjetno krenuti za Kristom sve do mučeničke smrti. Upravo na njegovom primjeru vidimo da isus ne zaboravlja nikoga. Svi smo pozvani. Bez obzira što ponekada svi mi živimo kao carinik Matej, Isus će ući i u našu kuću i pozvati nas da ga slijedimo. Ne smijemo biti ni kao farizeji sumničavi kada vidimo da se takva promjena desila i u životu nekoga drugoga, koga možda smatramo čak i velikim grešnikom. Budimo kao ostali apostoli, vjerujmo Isusu i Njegovom odabiru i prihvatimo ga kao jednoga od nas.

V

Nema komentara: