Pages

utorak, 21. rujna 2010.

Papa Benedikt XVI posjetio Veliku Britaniju


Poglavar Katoličke crkve papa Benedikt XVI boravio je od 16 do 19 septembra/rujna u Velikoj Britaniji, tačnije u Edinburgu, Glasgowu, Londonu i Birminghamu.
Po samom dolasku u Edimburg, papa se susreo sa kraljicom Elizabetom II i canterburryjskim nadbiskupim Rowanom Williamsom, anglikanskim primasom. Posjet je imao dvostruki karakter i politički i vjerski jer je kraljica formalno poglavar Anglikanske crkve, a mons. Williams je prvi među biskupima.
U Londonu je posjetio Westministersku opatiju, gdje se u pratnji nadbiskupa Williamsa susreo sa predstavnicima svih kršćanskih crkava u Londonu i prilikom ekumenske službe, koju je predvodio anglikanski primas, održao propovijed sa snažnim naglaskom na očuvanje kršćanskih vrijednota, a koje Europa polako gubi.
Posljednji dan posjeta, na svećanom misnom slavlju u Birminghamu, papa Benedikt XVI blaženim je proglasio engleskog kardinala Johna Henry-a Newmana.
Već pri samom polijetanju iz Rima u avionu je papa okupljenim novinarima izrekao do sad najsnažniju izjavu osude, boli i srama koji osjeća zbog slučajeva pedofilije u crkvi, a koji su uzrokovali veliki skandal o kome se zadnjih mjeseci osobito prića. Toj temi papa se vratio i u propovijedi na misi u westimnsterskoj katedrali, a zadnji dan posjeta i susreo se sa nekolicinom žrtava seksualnog zlostavljanja od strane nekih katoličkih svećenika.
Ono što je obilježilo ovo pastoralno putovanje je jedan snažan naglasak na činjenicu da katolička crkva i kršćanstvo uopće može mnogo toga pružiti svijetu, koji se, zapadajući u tamu materijalističkog egoizma, počinje sa sve većom dozom neprijateljstva okretati protiv vjere. U tome mu je bratsku podršku dao i primas Anglikanske crkve, nadbiskup Canterburryja, Rowan Williams.
Nekoliko hiljada ljudi protestiralo je zbog papinog dolaska, međutim broj je ipak bio uvelike manji nego što su organizatori tih protesta očekivali.
Može se reči da je papa u svojoj želji prenošenja evanđeoske poruke i pružanja bratske ruke britanskom narodu u potpunosti uspio.

V

Nema komentara: