Pages

srijeda, 8. rujna 2010.

Kada kršćanski fundamentalizam pomuti svijest


Dove World Outreach Center, koji sebe opisuje kao "novozavjetna, karizmatska, nedenominacijska evanđeoska crkva", 11. septembra/rujna ove godine, na dan sjećanja na teroristički napad Al Kaide na Svjetski trgovinski centar, organizira ritualno spaljivanje Kur'ana. Velika internetska kampanja koju je spomenuta crkvena zajednica pokrenula reklamirajući ovu akciju, već je pobudila interesovanje i zgražanje miliona ljudi širom svijeta.
Ovaj necivilizirani akt već je izazvao žestoke kritike, kako u S.A.D-u, tako i iz cijelog svijeta, međutim pastor Terry Jones, koji je i pokretač ove akcije, izjavio je kako je svjestan da će spaljivanje islamske svete knjige izazvati žestoko protivljenje, ali je dodao kako smatra da se Amerika ne treba nikome ispričavati zbog svojih djela niti se povijati pred moćnicima. Također, ističe da mu američki ustav garantira prava na slobodu govora i protest, što želi iskoristiti na ovakav način.

Šta reči nakon ovakvih postupaka. Umjesto da oni koji sebe zovu kršćanima svojim životom i postupcima pruže primjer ostalima, kako u implementiranju vjere u Krista u vlastitim životima, tako i u tolerantnom i mirnom odnosu prema drugim ljudima, pojedinci se spuštaju na jako primitivan i u ovom slučaju jako opasan način iskazivanja potpunog nerazumijevanja osnovnih Kristovih načela.
Ipak ohrabruje činjenica da su gotovo sve kršćanske zajednice osudile ovaj čin i jasno se ogradile od njega.

V

Nema komentara: