Pages

nedjelja, 5. rujna 2010.

U Sarajevu održan regionalni susret mladih koji je organizirala Ekumenska zajednica iz Taizea


Od 03. do 05. septembra/rujna 2010. godine u Sarajevu je održan regionalni ekumenski susret mladih pod nazivom '' Hodočašće povjerenja ''. Susret je na poziv poglavara katoličke i pravoslavne crkve u BiH, kardinala Vinka Puljića i mitropolita Nikolaja Mrđe, organizirala ekumenska zajednica braće iz Taizea.
U Sarajevu je ovim povodom, sa još nekoliko redovničke braće, boravio i prior redovničke zajednice iz Taizea brat Alois Löser, koji je na toj funkciji zamijenio pokojnog brata Rogera Schütza, osnivaća zajednice.
Mladi iz BiH i nekoliko okolnih zemalja bili su smješteni po sarajevskim porodicama, a nešto i u kolektivnom smještaju.
Većernje meditacije i molitve su bile u maloj dvorani KSC Skenderija, a misno i liturgijsko slavlje bilo je u pravoslavnoj crkvi sv. Arhangela Mihaila na Bašćaršiji i katoličkoj crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru. Vidno je bilo da su na obje službe prisustvovali mladi i jedne i druge denominacije, što je izuzetno lijepo i budi nadu u bolje odnose između ovih dvaju bratskih crkava, a koji su poremećeni u posljednjem ratu.
Centralni meditativno-molitveni susret bio je 04. septembra/rujna u KSC Skenderija, a mladima, kojih je bilo oko 1000, su se riječima dobrodošlice i ohrabrenja obratili katolički nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i pravoslavni episkop dabrobosanski Nikolaj Mrđa, te brat Alois u ime braće iz Taizea.

V

Nema komentara: