Pages

nedjelja, 3. travnja 2011.

U Mostaru za biskupa zaređen dr. Tomo Vukšić


U subotu 02. aprila/travnja, u mostarskoj katedrali Majke Crkve, za prvog biskupa Vojnog ordinarijata u BiH, zaređen je mons. dr. Tomo Vukšić. Glavni zareditelj je bio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, a suzareditelji mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, te mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki. Svećanoj misi koncelebrirali su i mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, te još dvadeset biskupa i oko 150 svećenika, među kojima i fra Ivan Sesar, otac provincijal hercegovačke franjevačke provincije.
Mons. dr. Tomo Vukšić je rođen 09.01.1954. godine u Studencima kod Ljubuškog, za svećenika mostarsko-duvanjske biskupije je zaređen 1980. godine, a do imenovanja za biskupa obnašao je dužnost profesora na KBF-u u Sarajevu.
Biskup Vukšić je prvi biskup-ordinarij Vojnog ordinarijata u BiH, kojeg je utemeljio papa Benedikt XVI 01. februara/veljače ove godine. Vojni ordinarijati su autonomna crkvena područja, koja redovito obuhvataju granice jedne države, imaju status jednak biskupiji i njima upravlja, od Svete Stolice određen ordinariji, koji aktivno, kao i ostali biskupi učestvuje u radu Biskupske konferencije svoje zemlje. Zadatak Vojnog ordinarijata je pastoralna skrb nad pripadnicima vojske i policije.

V

Nema komentara: