Pages

petak, 15. srpnja 2011.

Jedna svetica našega vremena

Sv. Gianna Beretta Molla
1922. - 1962.
Proglašena blaženom: 24. travnja 1994.
Proglašena svetom: 16. svibnja 2004.
Spomendan na dan: 28. travnja
Zaštitnica: majki, nerođene djece, prerano rođene djece i liječnika
Prva liječnica koja je proglašena svetom

Rođena 4. listopada 1922. godine u Magenti u Italiji, bila je deseto od trinaestero djece. Odrasla je u Lombardiji, a završila medicinski fakultet u Milanu. 1949. otvorila je oridinaciju u gradiću Mesero gdje je specijalizirala pedijatriju i radila sa majkama, bebama i starijim ljudima. 1954. stupila je u brak s inženjerom po imenu Pietro Molla s kojim je dobila troje djece. Tijekom četvrte trudnoće 1961. nakon samo dva mjeseca otkrili su joj fibrom (dobroćudni tumor) na maternici te ponudili tri mogućnosti: izazivanje pobačaja, potpunu historektomiju ili samo uklanjanje fibroma. Gianna se odlučila za uklanjanje fibroma želeći sačuvati život svoga djeteta, prateći to riječima "Ako morate birati između moga i djetetova života, ne oklijevajte, izaberite dijete, inzistiram. Spasite ga!"

Nakon zahvata imala je komplikacije tijekom cijele trudnoće no na Veliki Petak, 21. travnja 1962. putem carskog reza na svijet je donijela zdravu djevojčicu kojoj su dali ime Gianna Emanuela. Liječnici su se borili za život njene majke no ona je sedam dana nakon poroda u neizrecivoj boli preminula u bolnici u Monzi.

Njen pogreb bio je prigoda duboke boli, vjere i molitve. Pokopana je na groblju u mjestu Mesero. U nedjeljnom Angelusu od 23. rujna 1973. godine, opisao je papa Pavao VI. njen akt kao "svjesno posvemašnje predanje" ("Meditata immolazione").

Brzo se proširio glas o njenoj žrtvi iz ljubavi prema nerođenom djetetu i svetosti. Mnogi su hodočastili na njen grob, a i brojna su svjedočanstva drugih žena koje su u teškim trenucima poroda ili trudnoće zazivale Giannu da ih zagovara, i teškoće su čudesno prošle. Stoga je pokrenut postupak njene kanonizacije. Proglašena je blaženom 24. travnja 1994. god., tijekom Međunarodne godine obitelji. Papa Ivan Pavao II. je 16. svibnja 2004. godine proglašava svetom, uz prisustvo njenog tada 92-godišnjeg supruga i kćerke Gianne Emanuele.

Potvrđeno je i čudo koje se dogodilo na Giannin zagovor. 2003. Elizabeti Comparini u 16. tjednu trudnoće pukla je placenta čime je izgubila svu amniotičku tečnost koja je neophodna za održavanje normalne trudnoće. Liječnici su joj objasnili da se mora pripremiti na najgore, međutim Elizabeta se obratila Gianni u molitvi i uspjela je roditi potpuno zdravo dijete bez imalo amniotičke tečnosti u placenti.

Papa Ivan Pavao II Giannu je opisao kao "jednostavnog, ali više nego ikada značajnog glasnika Božje ljubavi".

Sveta Gianna Beretta Molla moli za nas da nam Krist, kojem si bila vijerna kako u životu tako i u smrti, udijeli snage i hrabrosti kao tebi!

Nema komentara: