Pages

nedjelja, 11. rujna 2011.

11. 09. - deset godina kasnije


Prošlo je deset godina od monstrouznog terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države koje je počinila radikalna muslimanska militantna organizacija Al Kaida. Tog dana (utorak 11.09.2001. godine), teroristi su oteli četiri civilna aviona s namjerom samoubilačkog napada na prethodno označene strateške ciljeve. Dva su udarila u nebodere Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, jedan u Pentagon, a treći se srušio nedaleko od Pittsburga u Pennsylvaniji nakon što su putnici pružili otpor i pokušali savladati napadače. U tim napadima poginulo je 2753 ljudi.

Danas se narod SAD-a, ali i ljudi širom svijeta prisjećaju tog stravičnog čina i svih nevinih žrtava, te boli koje njihove obitelji i prijatelji i dan danas osjećaju. U New Yorku je dan sjećanja obilježen prigodnim programom kojem su prisustvovali i američki predsjednik Barack Obama, te bivši predsjednik George W. Bush. Članovi obitelji okupljeni na mjestu napada, tzv. ''nultoj tački'', naizmjenice su čitali imena svojih najmilijih koji su smrtno stradali u ovoj tragediji. Posebno je dirljiv momenat bio za vrijeme obraćanja javnosti bivšeg američkog predsjednika Busha, koji je umjesto pripremljenog govora pročitao pismo Abrahama Linkolna upućenoj ženi kojoj su petorica sinova poginula u američkom građanskom ratu.
U ime katoličke crkve javnosti se obratio nadbiskup New Yorka Timothy Dolan, a bio je prisutan i kardinal Edward Egan koji je u napadu izgubio bliske članove obitelji.
Povodom obljetnice atentata oglasio se i papa Benedikt XVI poručujući ''Niti jedna okolnost ne može opravdati terorističke čine, ne može se ubijati u Božje ime''.

Ovaj datum stoji i kao opomena da terorističke organizacije različitih vrsta i planova postoje i danas i da borba s njima nikad ne smije stati dok god se ne iskorjene. Svijet mora stalno biti na oprezu, da se ovakvo zlo više nikad ne ponovi.

V

Nema komentara: