Pages

četvrtak, 15. rujna 2011.

Odlučujući pregovori između Svete Stolice i Bratstva sv. Pija X - moguć veliki korak naprijed ka punom jedinstvu


U srijedu 14. septembra/rujna u Rimu su se susreli pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal William Joseph Levada i generalni superior Bratstva sv. Pija X, biskup Bernard Fellay, pri čemu je kardinal Levada biskupu Fellayu uručio doktrinarnu preambulu koje bi vodstvo Bratstva trebalo razmotriti, i ukoliko je prihvate i potpišu, to će se shvatiti kao pristupanje potpunom jedinstvu sa Katoličkom crkvom.
Papa Benedikt XVI je spreman Bratstvu sv. Pija X ponuduti osobnu prelaturu, ekstra-teritorijalnog karaktera, kakvu ima Opus Dei, na čijem će čelu biti biskup-prelat neovisan od teritorijalnih dijaceza i podložan jedino papi.

Bratstvo sv. Pija X (SSPX) je osnovao francuski nadbiskup Marcel Lefebvre 1970. godine, kao zajednicu svećenika i vjernika koji nisu u suglasnosti sa svim tačkama II vatikanskog koncila i ne priznaju liturgijsku reformu, te ostaju vijerni predkoncilskim doktrinarnim postavkama uključujući i misu po tridentinskom obredu. Ipak u potpunom jedinstvu s crkvom su bili sve do 30.06.1988. godine, kada je nadbiskup Lefebvre, uz asistenciju brazilskog biskupa Antonia de Castro Mayera, za biskupe posvetio četvoricu svećenika: Bernarda Fellaya, Bernarda Tissier de Malleraisa, Richarda Williamsona i Alfonsa de Galarretu. Spomenuto biskupsko ređenje održano je bez papina odobrenja i samim tim bilo je crkvenopravno nezakonito, a sudionici (zareditelji i ređenici) su automatski ekskomunicirani iz Katoličke crkve. Akt o ekskomunikaciji pripremio je tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Joseph Ratzinger, a potpisao papa Ivan Pavao II.
Marcel Lefebvre je preminuo 1991. godine, a zajednicu su nastavili da vode biskupi koje on nezakonito zaredio. Za novog su poglavara izabrali jednog od njih, mons. Bernarda Fellaya. Više od deset godina zajednica nije imala gotovo nikakve oficijelne kontakte sa Vatikanom, jedino je vezu s njima održavao kardinal Dario Castrillon Hoyos, koji je bio prijatelj nadbiskupa Lefebvrea i do posljednjeg momenta ga nastojao urazumiti. Međutim, prije desetak godina ponovno je došlo do obostrane želje za jedinstvom. Papa Ivan Pavao II je za pregovore zadužio upravo kardinala Hoyosa i malo pomalo došlo je do savladavanja brojnih prepreka.
Već 2005. godine, svega nekoliko mjeseci nakon izbora za papu Ratzinger (Benedikt XVI) prima u audijenciju superiora Bratstva, biskupa Bernarda Fellaya. Obje strane su razgovor označile kao izuzetno konstruktivnim i ohrabrujućim. 21.01.2009. godine papa Benedikt XVI poništava ekskomunikaciju četvorice biskupa, čime im je formalno otvorio vrata povratka u Katoličku crkvu. Tek tada moglo se uči u konstruktivniji dijalog i zvanične pregovore. Ipak postoji uvjet koji papa postavlja, a to je da SSPX prizna osnovne odredbe II vatikanskog koncila, te da SSPX iz javnog djelovanja povuće kontroverznog biskupa Richarda Williamsona, koji je prije tri godine svojim besmislenim izjavama o broju Židova stradalih u nacističkim koncentracijskim logorima, stvorio negativnu sliku u javnosti o SSPX-u, te nanio veliku štetu dijalogu između dvije strane.

Bratstvo sv. Pija X prisutno je u tridesetak zemalja, broji preko 500 svećenika koji pastoralno vode blizu pola miliona vjernika.

V

3 komentara:

Anonimno kaže...

Mislim da se Castrillon Hoyos i Lefebvre nisu poznavali.

v kaže...

Pa prilikom pisanja ovog posta u nekom od izvora koji sam koristio našao sam taj podatak, naravno uvijek postoji i mogućnost da je pogrešan.
Bilo kako bilo, kardinal Castrillon Hoyos kao predsjednik pontifikalne komisije Ecclesia Dei dosta je učinio na uspostavi dijaloga. Upravo sam pročitao i jedan intervju s njim gdje je otkrio da je čak i papa Ivan Pavao II imao jedan susret i razgovor sa SSPX biskupom Bernardom Fellayem. To nađoh ovdje http://forums.catholic.com/showthread.php?t=84226

Ilija kaže...

Nadam se da će sve bit OK i da će Lefebreovci prihvatiti ruku dobrodošlice svetog oca. Nek čuva Bog namjesnika svog :)