Pages

subota, 24. rujna 2011.

Drinske Mučenice proglašene blaženim

U Sarajevu je 24. septembra/rujna, svečanim misnim slavljem uzveličan čin proglašenja blaženim s. Jule Ivanišević, s. Berchmane Laidenix, s. Krizine Bojanc, s. Antonije Fabjan i s. Bernardete Banja, poznatije kao Drinske mučenice.

Svetu misu Olimpijskoj dvorani Zetra predvodio je papin izaslanik, kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetaca i blaženih, uz suslavlje kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog, kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, te još tridesetak biskupa i oko 450 svećenika, među kojima je bio i vlč. Anto Baković, svjedok mučeničkog stradanja Drinskih mučenica u Goraždu 15. decembra/prosinca 1941. godine.
Misi je nazočilo i oko 700 časnih sestara različitih redova, a najviše ih je bilo iz reda sestara kčeri Božje ljubavi, kojem su pripadale i Drinske mučenice.

S obzirom da zbog specifičnosti slučaja ne postoje relikvije prvog stupnja (nakon masakra tijela Drinskih mučenica su bačena u Drinu i nikad nisu pronađena), oltaru su prineseni: uzorak vode iz rijeke Drine, koja je postala grobno mjesto tih pet sestara, kopije dokumenata ostalih iza sestara, uzorak pepela zgarišta samostana časnih sestara na Palama, gdje su sestre boravile i ciborij pronađen u ruševinama samostana.

V

3 komentara:

Josip kaže...

Bio sam nazočan na ovoj misi. Jedno doista neponovljivo duhovno iskustvo.

Anonimno kaže...

Blaženice molite za nas da dostojni postanemo obečanja Kristovih

H kaže...

drinske mučenice molite za nas