Pages

srijeda, 21. rujna 2011.

Drinske Mučenice


Sestre Kćeri Božje ljubavi 1911. godine otvorile su na Palama nedaleko od Sarajeva samostan Marijin dom. Prvotno zamišljen kao oaza za oporavak bolesnih i sestara nastavnica iz Zavoda sv. Josipa u Sarajevu, Marijin je dom postao poznat po dobrim djelima prema svim potrebnicima koji bi pokucali na vrata, posebno prema susjedima pravoslavcima, zbog čega je prozvan „gostinjcem siromaha“.

Ratna 1941. godina zatekla je u samostanu na Palama s. M. Julu Ivanišević (Hrvatica, r. 1893.), kao predstojnicu, te s. M. Berchmanu Leidenix (Austrijanka, r. 1865.), s. M. Krizinu Bojanc (Slovenka, r. 1885.), s. M. Antoniju Fabjan (Slovenka, r. 1907.) i s. M. Bernadetu Banja (Mađarica, r. 1912.). Sestre su svojim životom i radom djelotvorno svjedočile kršćansku ljubav u duhu svoje Družbe. Požrtvovno su njegovale bolesnike, velikodušno dijelile kruh djeci državnog Dječjeg doma ne razlikujući ih po vjeri i naciji te pomagale siromahe i prosjake koji su im dolazili s Romanije. Usprkos tomu četnici su 11. prosinca 1941. svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda a kuću opljačkali i zapalili. Njihov križni put po hladnoći i snijegu, a one bez odgovarajuće odjeće, uz preslušavanja i ispitivanja, prijetnje i vrijeđanja, vodio ih je prvo do Carevih Voda i Sjetline, gdje je 76-godišnja starica s. Berchmana, shrvana od puta i svih događanja, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernadeta odvedene su dalje do Goražda.

Četiri dana i četiri noći trajalo je putovanje sestara od Pala do Goražda preko Romanije. U Goražde su stigle 15. prosinca 1941. popodne i smještene su u vojarnu na drugi kat. Iste večeri razulareni četnici su u pijanom stanju provalili sestrama u sobu i s nečistim namjerama nasrnuli na njih. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće sestre su se otrgle iz ruku svojih napadača i jedna za drugom iskočile kroz prozor. Četnici su međutim jurnuli dolje pred vojarnu te već ozlijeđene sestre noževima usmrtili i bacili u rijeku Drinu, koja je nekoliko dana kasnije odnijela njihova tijela.

S. Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini i vidljivo se oporavljala. Zatim je, kako je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama, koje su već bile ubijene. Dva su je četnika odvezli saonama. Kočijaš je po povratku rekao da je dobro stigla sestrama, a jedan od njih oko vrata je imao njezinu krunicu. Zapisano je da je ubijena 23. prosinca 1941.


Preuzeto sa http://www.ktabkbih.net

1 komentar:

za nju kaže...

Bolesna je teško jedna meni bliska osoba, blažene Drinske mučenice molim vas za zagovor kod Boga za njeno zdravlje