Pages

nedjelja, 1. siječnja 2012.

Nakon Velike Britanije i u Sjedinjenim Američkim Državama utemeljen ordinarijat za anglikance koji su prešli u Katoličku crkvu


Prvog januara/siječnja 2012. godine u S.A.D-u je utemeljen ordinarijat koji će se skrbiti za one vjernike koji su iz Anglikanske prešli u Katoličku crkvu, a koji će im po papinoj odrednici ''Anglicanorum Coetibus'' iz 2009. godine, omogućiti da zadrže vlastite liturgijske i tradicijske običaje, pri tom postajući punopravni članovi Katoličke crkve u potpunom jedinstvu s papom. Za prvog ordinarija imenovan je mons. dr. Jefrey Neil Steenson, bivši episkopalijanski biskup Rio Grande-a, koji je u Katoličku crkvu prešao 2007. godine. Službeni naziv koji će ordinarijat nositi bit će ''Personalni ordinarijat Prijestolja sv. Petra'', a sjedište će biti u Houstonu. Pristupanje ordinarijatu najavilo je oko 100 anglikanskih i episkopalijanskih svećenika, te oko 1500 vjernika laika. To bi bio samo početak jer se masovniji dolazak vjernika očekuje tijekom godine. Treba naglasiti da je u zadnjih tridesetak godina poprilično velik broj vjernika laika, svećenika, te nekoliko biskupa već prešao u Katoličku crkvu i računa se da će mnogi od njih također pristupiti ordinarijatu.

Nakon što je papa Benedikt XVI krajem 2009. godine velikodušno prihvatio zamolbu većeg broja Anglikanaca, koji zbog novog ''liberalnog'' kursa kojim Anglikanska crkva ide zadnjih desetljeća (ređenje žena za svećenice, relativiziranje braka i ozakonjenje homoseksualnih zajednica), žele preći u Katoličku crkvu i za njih odlučio formirati posebne personalne ordinarijate u kojim će zadržati vlastitu liturgiju i tradiciju, ali u krilu Katoličke crkve. Na čelu personalnih ordinarijata stajat će ordinariji birani iz redova svećenstva koje je prešlo u Katoličku crkvu, a iako će biti punopravni članovi biskupskih konferencija zemalja u kojim se nalaze, bit će podređeni direktno Svetoj Stolici. Početkom prošle godine u Velikoj Britaniji je formiran prvi takav ordinarijat (Personalni ordinarijat Gospe Welsinghamske) i za ordinarija izabran bivši anglikanski biskup Richborougha, mons. Keith Newton. Uskoro se očekuje formiranje ordinarijata u Kanadi i Australiji.

V

1 komentar:

pogledunazad kaže...

Ima kod nas mista koliko oš, neka sao prilaze:))))