Pages

petak, 6. siječnja 2012.

U Rimu otvoren Park anđela - groblje za djecu koja su žrtve pobačaja


Zvat će se Park anđela, površine je 600 m2, a nalazi se unutar groblja Laurentino u Rimu. Namijenjeno je ukopu tijela djece koja nikad nisu došla na svijet zbog spontanog ili terapeutskog prekida trudnoće. Otvorenju Parka anđela bila je prisutna dogradonačelnica Rima Sveva Belviso, a prostor je blagoslovio kapelan crkve Svetog Romualda opata, don Saju, objavio je rimski dnevnik Messaggero.

Na poticaj odjela za socijalnu politiku rimske općine i komunalnog poduzeća, s ciljem da se osigura pokop tjelešca nerođene djece, za koju nitko nije izričito zatražio pokop, a koja inače bivaju zbrinuta kao bolnički otpad. Do danas važeći propisi ne omogućuju sveobuhvatni okvir kako uskladiti postupanje sa zamecima i djecom koja nisu rođena prirodnim putem, što je vrlo složeno i osjetljivo pitanje za svakog pojedinca. Park gdje su zasađene bijele kamelije, simbolično će čuvati dva kipa anđela, simboli nevinosti i čistoće.

„Na taj način“, rekla je rimska dogradonačelnica Belviso, „roditelji koji će to željeti, moći će ukopati tjelešca djece koja nisu ugledala svijetlost dana. Ovaj projekt ne želi ni na koji način dirati u načela Zakona o pobačaju iz 1978, već želi dati odgovor na traženje onih koji s ukopom svoje djece žele dati vrijednost onom zametku koji bi inače bio smatran bolničkim otpadom“.

„Ovo je inicijativa“, rekao je direktor gradskog komunalnog poduzeća Benvenuti, „do koje nam je jako stalo. Park anđela, želi biti nužan čin pažnje i počasti prema nikad rođenoj djeci i njihovim roditeljima. Gradske vlasti i komunalno poduzeće predano su radile na uređenju ovog prostora s ciljem stvaranja oaze mira i spokoja, intimnog kutka, poštujući različite osjećaje svakog pojedinca. Tako osjetljiva tema od svih zahtjeva senzibilnost, stoga zahvaljujem gradskoj upravi za podršku koju su nam dali u svim fazama ostvarenja ovog projekta.“

(preuzeto sa www.bitno.net - tekst napisao Mario Udina)


.

1 komentar:

FRAMA kaže...

Žalosno je što kod nas nema toga nego uglavnom ljudi tijela te djece ostavljaju bolnicama