Pages

subota, 18. veljače 2012.

Moguć konačan zaključak komisije za Međugorje do kraja ove godine


Mnogi mediji su ovih dana prenijeli vijest da bi Komisija, koja je osnovana 2010. s ciiljem provjere autentičnosti Gospinih ukazanja u Međugorju, do kraja ove godine mogla završiti svoje istraživanje slučaja i rezultate prezentirati papi. Ovu mogućnost najavio je u intervjuu za talijansku novinsku agenciju ASCA vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je jedan od članova spomenute komisije. Ovo je pomalo iznenađujući slijed okolnosti, s obzirom da se još pri osnivanju Komisije najavljivalo da će se slučaj ispitivati bar nekoliko godina, a bilo je čak i riječi da se konačni sud neće donijeti sve dok su navodni vidioci živi.
Malo bosanskohercegovačko mjesto Međugorje privlaći pozornost čitavog svijeta još od 24.06.1981. godine kada je šestero djece prijavilo da im se ukazala Djevica Marija. Iako ga Crkva nikad nije zvanično priznala kao istinito mjesto ukazanja Međugorje privlaći milione vjernika iz cijelog svijeta svake godine. Za razlku od drugih mjesta Marijinih ukazanja koje je Crkva priznala (Lourdes, Fatima, Guadalupe) vidjelicama i vidiocima iz Međugorja Gospa se redovito ukazuje sve do danas, a nekima od njih čak i svakodnevno.
Interesantna su jako podijeljena mišljenja o ovom fenomenu, čak i među mnogim biskupima, svećenicima i teolozima. Jedan od najžešćih protivnika je svakako mjesni biskup mons. Ratko Perić, koji isključuje svaku mogućnost da su ukazanja autentična, ističući mnoge nelogičnosti i po njegovom mišljenju apsurdnosti u navodnim Gospinim porukama koje međugorski vidioci tvrde da primaju, a posebno miješanje u tzv. ''Hercegovački slučaj'' (pobuna dijela hercegovačkih franjevaca protiv dijacezanskog biskupa izazvana raspodjelom župa, koja je kulminirala krajem devedesetih godina i još se uvijek osjećaju posljedice). S druge strane nepobitno je da je Međugorje jedno veliko mjesto molitve u koje dolaze ljudi iz cijeloga svijeta i mjesto mnogih obraćenja, pa čak i dokazanih slučajeva čudesnih ozdravljenja.
Bit će zanimljivo vidjeti odluku i smjernice koje će vatikanska komisija prezentirati, treba istaknuti da je ona sastavljena od tima kojeg sačinjava skupina kardinala, biskupa, svećenika, teologa, psihologa i vjernika laika. Ipak, nakon što mu Komisija prezentira rezultate svog rada, konačni sud dat će papa Benedikt XVI, koji je još dok je kao kardinal bio na čelu Kongregacije za nauk vjere od samog početka i sam budno pratio cijeli slučaj.

V

Nema komentara: