Pages

subota, 4. veljače 2012.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić potpisao dekret kojim je i službeno otvoreno neokatekumensko sjemenište ''Redemptoris Mater''


Svečanim euharistijskim slavljem u večernjim satima, 3. veljače u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu obavljena je inauguracija (svečano otvaranje) Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa ''Redemptoris Mater'' sa sjedištem u sarajevskom prigradskom naselju Vogošća. Nakon Evanđelja pročitan je Dekret o osnutku Sjemeništa, a na kraju Mise svečano je potpisan dekret o osnivanju ''Missio ad gentes'' (poslanje k narodima) također u Vogošći.

Misno slavlje a ''evangelizaciju naroda'' predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Alessandrom D'Erricom i uz suslavlje dvadeset svećenika među kojima su bili i sjemenišni poglavari iz Vogošće. Đakonsku službu tijekom Mise vršili su Ekvadorac David Trujilo i Talijan Alberto Zornada koji je otpjevao misni evanđeoski odlomak na tečnom hrvatskom jeziku. Obojica su inkaridnirani u Vrhbosansku nadbiskupiju (inkardinirani - ustožereni odnosno zaređeni za njezinu službu). Bogoslovima misijskog međunarodnog sjemeništa iz Vogošće, koji su vrlo skladno vodili ceremonije, pridružili su se i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa sa svojim poglavarima te veći broj bogoslova s Franjevačke teologije u Sarajevu. Na Misi je sudjelovao veći broj redovnica, među kojima i sestre karmelićanke iz sarajevskog naselja Stup. Za ovu prigodu, unatoč velikom snijegu, iz Žepča su stigla dva autobusa vjernika kao i četiri obitelji iz Italije, Hrvatske, Poljske i Makedonije nastanjene u Vogošći. Liturgija je praćena vrlo živim pjevanjem članova Neokatekumenskog puta kojima se pridružila cijela okupljana zajednica vjernika.

Na početku Mise sva nazočne pozdravio je rektor Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa ''Redemptoris Mater'' vlč. Michele Capasso ističući da ovom svečanom Euharistijom žele zahvaliti Bogu koji pokazuje svoju ljubav preko novog Sjemeništa i obitelji ''Missio ad gentes''. Naglasivši da samo pravi susret s uskrslim Kristom može darovati vjerniku žar za novu evangelizaciju, pojasnio je kako je novo sjemenište ''Redemptoris Mater“ u Sarajevu jedno od 85 takvih sjemeništa koja su povezana sa Neokatekumenskim putem. Podsjetio je da je papa Benedikt XVI na audijenciji od 20. siječnja 2012. u Vatikanu zajednicama Neokatekumenskog puta rekao: ''Crkva je prepoznala u Neokatekumenskom putu posebni dar koji je Duh Sveti darovao našem vremenu'', te da je znak toga i odobrenje Statuta i Katehetskog direktorija. Dodao je kako je Papa tom prigodom bogoslovima sjemeništa ''Redemptoris Mater'' poručio da ljube Krista i Crkvu te da radosno dijele s drugima radost da su Isusa susreli kao ljepotu i da su „njemu sve dali“.

Potom je pozdrav uputio pater Giacomo Raineri koji je odgovorna osoba u ekipi katehista Neokatekumenskog puta na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prvi suradnici su mu Lucia Toso i Tomasz Marynowski. Govoreći o misijama i misijskom djelovanju, pojasnio je da je u korijenu misijskog poslanja Isusov nalog učenicima da idu po svem svijetu i propovijedaju evanđelje, krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Istaknuo je da su nakon Drugoga vatikanskog sabora misije dobile novo usmjerenje te da je naglasak stavljen na poslanje ''ad gentes'' (k narodima) misleći na navještaj evanđelja u zemljama koje još nisu kršćanske. Spomenuo je da blaženi papa Ivan Pavao II. u enciklici ''Redemtoris missio'' podijelio misijsko poslanje ''ad gentes'' u tri dijela: prvo u smislu naviještanja evanđelja u nekršćanskim zemljama, zatim na misijsko poslanje kao na redovito pastoralno djelovanje među kršćanima te na novu evangelizaciju među onima koji su se udaljili iz Crkve i zanemarili vjeru. Kazao je da se u duhu evangelizacije osniva i ''Missio ad gentes'' u Vogošći koje čine četiri obitelji iz Italije, Hrvatske, Poljske i Makedonije.

Nakon Evanđelja osobni tajnik kardinala Puljića vlč. Davor Topić pročitao je Dekret o osnivanju Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu smještenog u sarajevskom predgrađu Vogošća. Kardinal Puljić u Dekretu, kojeg je potpisao 28. listopada 2011. na blagdan svetih apostola Šimuna i Tadeja i na spomendan svetih Joakima Royo Pereza i Ivana Alkobera, piše kako ga povijesno iskustvo, koje je proživio s kršćanskim narodom Sarajeva, potiče da može biti još više otvoren opetovanim pobuđivanjima blaženog Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. na novu evangelizaciju. U Dekretu se ističe da se Nadbiskupijsko misijsko međunarodno sjemenište „Redemptoris Mater“ u Sarajevu osniva ''sa svrhom formacije za prezbiterat za novu evangelizaciju, pod zaštitu Presvetog Srca Isusovog, zaštitnika Vrhbosanske nadbiskupije, blažene Djevice Marije, Otkupiteljeve Majke, svetih evanđelista, svetog Jakova Apostola, svetog Ilije proroka, zaštitnika Bosne, svetog Jeronima, svetih Ćirila i Metoda, svetog Nikole Tavelića, svetih Joakima Royo Pereza i Ivana Alcobera (mučenika u Kini †1748), svetog Leopolda Mandića, blažene Majke Terezije iz Kalkute, i Drinskih mučenica (†1941)''.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao kako je osnivanje sjemeništa ''Redemptoris Mater'' dar koji nosi i svoju odgovornost te istaknuo potrebu spremanja hrabrih svećenika, svjedoka vjere. Podsjetio je na Papine riječi da narod danas želi slušati svjedoke te kazao da u tom duhu, zajedno sa sjemenišnim poglavarima i drugim svećenicima, želi odgajati svjedoke vjere za naviještanje Evanđelja. Naglasio je da je nova evangelizacija potrebna zato što je Evanđelje pomalo izblijedilo u životu kršćana te je nužno ponovno pokazati i dokazati opredjeljenje za Isusa Krista. ''U evangelizaciji Isus Krist je u središtu, Isus utjelovljeni, Isus otkupitelj, Isus Spasitelj. Da bi to mogli potrebno je susresti Isusa Krista. Svatko od nas kršćana pozvan je tražiti Gospodina… Ovo večerašnje slavlje neka u svima nama probudi radost vjere, što Bog u nas ima povjerenja pa nas želi imati uza se. Želi se s nama poslužiti, želi preko nas donijeti poruku radosne vijesti. Vjerujem da unatoč svih kušnji koje ova mjesna Crkva proživljava,ovo je jedno novo traženje za liječenje rana i hrabrosti za život i s nadom kročiti u budućnost. Kriste tebi neka bude na slavu, sve ovo što pokušavamo, a ti nas odgajaj za svoje djelo po kojem ćeš ti izvršiti Očevu volju na ovoj zemlji'', kazao je kardinal Puljić.

Nakon popričesne molitve kardinal Puljić je potpisao Dekret za ustanovljenje novog oblika ''Missio ad gentes'' u Vogošći. U Dekretu se navodi da će ''Missio ad gentes'' biti sastavljena od jednog prezbitera i najmanje tri ili četiri ''obitelji u poslanju'' koji daju raspoloživost za ''Missio ad gentes'' pod izravnom odgovornošću vrhbosanskog nadbiskupa i u punoj suglasnosti sa Međunarodnom ekipom odgovornih Neokatekumenskog puta. U Dekretu se ističe da će svi članovi misije dijeliti odgovornost za nju, svatko prema milosti i karizmi koja mu je vlastita. Navodi se i da će Pismo poslanja biti dano od Vrhbosanskog nadbiskupa, u zajedništvu s odgovornim Neokatekumenskog puta, za sve članove misije određujući im njihove zadaće u funkciji stvarnosti u kojoj bi se sama misija trebala odvijati.

Na kraju Mise otpjevan je himan: „Tebe Boga hvalimo“, a nakon Mise uslijedio je blagoslov grla kako je to i uobičajeno na spomendan sv. Blaža, biskupa i mučenika. Druženje je nastavljeno u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije.

(Preuzeto sa stranice www.ktabkbih.net)


.

Nema komentara: