Pages

nedjelja, 1. travnja 2012.

Apostoli

''I postaviše dvojicu: Josipa koji se zvao Barsaba a prozvao se Just, i Matiju. Onda se pomoliše:Ti, Gospodine, poznavaoče svih srdaca, pokaži koga si od ove dvojice izabrao da primi mjesto ove apostolske službe kojoj se iznevjeri Juda da ode na svoje mjesto. Onda baciše kocke i kocka pade na Matiju; tako bî pribrojen jedanaestorici apostola.'' (Djela Apostolska 1, 23-26)



(Trinaesti dio)

MATIJA


Matija (Mattiyahu) nije bio jedan od ''originalnih'' dvanaest Isusovih apostola, nego su ga oni izabrali da zamjeni Judu Iškariotskog koji je izdao Krista i počinio samoubojstvo. S obzirom da Djela Apostolska govore da su na dan pedesetnice na okupu uz Petra bila i ostala jedanaestorica apostola, dakle i Matija s njima, također i prilikom izbora sedmorice đakona bila su sva dvanaestorica, što znači da nije imao nikakvu podređenu ulogu među njima nego je prihvaćen ravnopravno. Veoma često ga se naziva ''trinaestim apostolom''.
O samom Matiji na žalost ni predaja nam ne daje baš mnogo jasnih podataka. Propovjedao je Evanđelje po Judeji i Etiopiji, a neke tradicije bilježe da je bio i u današnjoj Gruziji. Općenito se smatra da je stradao mučeničkom smrću u Jeruzalemu, tako što je kamenovan, a potom mu je odrubljena glava. Po predaji njegovi ostaci su u XII stoljeću odneseni iz Jeruzalema u njemački grad Trier, gdje i danas počivaju u tamošnjoj benediktinskoj opatiji, međutim po gruzijskoj tradiciji Matija je raspet na križ i umro prilikom propovjedanja u gruzijskoj regiji Kolhida, a tijelo mu počiva ispod ruševina stare rimske utvrde Gonio, međutim tamošnja arheološka iskapanja nisu pronašla ništa što bi potvrđivala tu priču.

Za Matiju možemo reči da je bio čovjek spreman prihvatiti volju Božju. Nisu ga bez razloga apostoli primili kao potpuno ravnopravnog uz njih. Stao je na mjesto Jude izdajice i popunio prazninu koju je njegovo odpadništvo napravilo. Spremno se odvažio otići u jednu divlju i opasnu zemlju kakva je bila tadašnja Etiopija. Neki spisi govore i o postojanju kanibala u to doba na područjima gdje je propovjedao.
Njega za uzor možemo uzeti kao čovjeka koji ponizno, ali revno zauzima svoje mjesto među dvanaestoricom i svoju svetu službu shvaća tako ozbiljno i pun vjere da je za Krista spreman otići i najnepristupačnije krajeve, te propovjedati Evanđelje i paganima i Židovima, te za Njega podnijeti i mučeničku smrt. Nekad nam je teško prihvatiti da upravo nas Bog bira za nešto, da nas uzvisuje za nešto, a posebno je teško podnijeti muku za Krista. Upravo u tome bi se trebali ogledati u apostola Matiju.

V

.

Nema komentara: