Pages

subota, 18. kolovoza 2012.

Preminuo etiopski patrijarh Paulos I


U četvrtak, 16. kolovoza, u Addis Ababi je od posljedica srčanog udara preminuo etiopski patrijarh Paulos I. Njegova iznenadna smrt šokirala je oko 45 miliona pripadnika Etiopske (Tawahedo - što bi na amharskom jeziku značilo ''jedinstvene'') crkve, ali i cijeli kršćanski svijet, jer je pokojni patrijarh bio poznat po ekumenkom djelovanju.
Patrijarh Paulos I., svjetovnim imenom Gebre Medhin Wolde Yohannes, rođen 03.11.1935. godine u gradu Adwa na sjeveru Etiopije, još kao dječak odlučio je postati monah i ušao u obližnji samostan Abba Garima, teologiju je završio u Addis Ababi, a nakon svećeničkog ređenja odlazi na postdiplomski studij u S.A.D. Nakon revolucije 1974. godine na poziv tadašnjeg patrijarha Tewophilosa I. vratio se u Etiopiju i biva zaređen za biskupa, međutim tadašnja komunistička vlast naređuje uhićenje svih biskupa, a patrijarha Tewophilusa osuđuju na smrt i ubijaju.
Nakon 9 godina provedenih u komunističkom zatvoru, biskup Gebre Medhin se vraća u S.AD, na Univerzitet u Princetonu, gdje postiže doktorat i tu ostaje duhovno skrbiti za etiopsku zajednicu u Americi. U Domovinu se vraća 1992. godine, a nakon ostavke patrijarha Makariosa, Sveti Sinod ga bira za novog patrijatha. Uzeo je ime Paulos I.
Radio je marljivo na pomirenju u zemlji i duhovnoj obnovi Etiopske crkve, ponovno otvorio sjemeništa, te pokrenuo inicijativu za povrat crkvene imovine i gradnju crkava koje je komunistički režim porušio ili pretvorio u neke druge objekte.
Od početka se uključio u ekumenski dijalog s drugim pravoslavnim crkvama, ali i drugim kršćanima. Uvijek je nastojao imati bratske odnose s Katoličkom crkvom. Prisustvovao je u sprovodu pape Ivana Pavla II., susreo se s papaom Benediktom XVI, a posebno je ostao zapažen njegov govor na biskupijskoj sinodi za Afriku 2009. godine.
Diljem svijeta, a posebno među kršćanima privukla je pozornost njegova izjava iz 2009. godine da Etiopska crkva posjeduje originalni Kovčeg Saveza i da će u skorijoj budućnosti biti pokazan javnosti.

Kršćanstvo je prisutno u Etiopiji još od apostolskih vremena. U Djelima Apostolskim (8: 26-27) zabilježeno je da je đakon Filip krstio jednog Etiopljanina, a po tradiciji se smatra da su ovu zemlju posjetili i apostoli Matej, Šimun i Matija. Već u drugom stoljeću prisutna je dobro organizirana kršćanska zajednica, a nakon koncila u Kalcedonu Etiopska crkva se odvaja od Katoličke crkve. Sve do 1959. godine Etiopska Tawahedo crkva je bila dijelom Koptske crkve, točnije imala je autonomiju, ali je za vrhovnog poglavara priznavala aleksandijskog koptskog papu, a nakon priznavanja autokefalnosti titulu poglavara crkve nosi patrijarh iz Addis Ababe.

V

.

1 komentar:

Anonimno kaže...

У блаженнім успенні вічний упокій подай, Господи, приснопам’ятному рабові Твоєму Patrijarhu Paolosu I., і сотвори йому вічную пам’ять.
Люди: Вічная пам’ять (3)