Pages

utorak, 9. srpnja 2013.

Odlučili su Kristu reći DA

 
IN HOC SIGNO VINCES

U nedelju 07.07.2013. posebno je svečano bilo u Brestovskom kod Kiseljaka, gdje su šestorica mladih postulanata, a među njima i dvojica sinova ove župe, po prvi put obukli franjevački habit i time stupili u franjevački red. Svetu misu i obred oblačenja predvodio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran uz koncelebraciju meštra postulanata fra Danijela Rajića, meštra novaka fra Marka Ešegovića, domaćeg župnika fra Damira Pavića, drugih župnika i(li) župnih vikara župa iz kojih ovogodišnji novaci dolaze, te još nekolicine svećenika.
Sva šestorica ovogodišnjih novaka završili su civilne škole i nakon njih se javili u postulaturu u samostan sv. Bonaventure u Visokom, gdje su proveli godinu dana učeći o fratrima i njihovom načinu života. Tu godinu dana nad njima je bdio i duhovno ih vodio meštar postulanata fra Danijel Rajić, koji im, kako oni sami kažu, nije bio samo duhovnik nego i istinski prijatelj i brat, uz čiju su podršku prevladali sve kušnje i spremno odlučili krenuti stopama sv. Franje. Ipak, ovo je tek početak njihovog redovničkog puta, slijedi godina novicijata u samostanu na Gorici kod Livna, nakon čega će uz Božiju pomoć dati i prve zavjete, a zatim nastaviti studij teologije u Sarajevu. Dakle, pred njima je još dug i težak put, međutim da bi se krenulo na bilo kakav put potrebno je učiniti prvi korak, a njih šestorica su se hrabro na to odvažili.

Pripreme za obred oblačenja započeli su već nekoliko dana ranije duhovnim vježbama, a veče prije samog obreda proveli su u molitvi, meditaciji i klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, praćeni molitvama sestara klarisa čiji se samostan nalazi odmah pored župne crkve.
U svojoj propovjedi na samoj svetoj misi provincijal fra Lovro Gavran upozorio je postulante koliko je bitan duhovni razvoj redovnika jer, kako je naglasio, Crkvi danas trebaju kvalitetni redovnici, nije stvar u brojci nego u kvalitetu, današnje vrijeme zahtjeva svetost i vijernost, a za to je uistinu potrebna i vjera i hrabrost. Svetu misu su zaista lijepo i dostojanstveno pjevali članovi VIS Antonius iz Sarajeva, a posebno je emotivan bio sam momenat oblačenja, kada uz pjesmu ''Dođi Duše Presveti'' mnogi od nazočnih vjernika nisu mogli skriti suze. Nakon mise, slavlje se nastavilo uz ručak. Veoma je lijepo bilo i vidjeti ljude koji su se za ovu prigodu obukli u narodne nošnje.

Dirljivo je bilo gledati ''nove fratre'' kako se sa članovima svojih obitelji i prijateljima, po prvi put odjeveni u franjevačke odežde, slikaju ispred crkve. Ta šestorica momaka o kojima sam sa raznih strana čuo samo najbolje i najbolje, a jednog od njih sam imao prigodu i upoznati, započeli su svoj redovnički put, a na nama je da ih pratimo molitvom da ustraju u svom pozivu i dostojni budu ovog habita koji su taj dan obukli.
Na kraju i ono najvažnije - njihova imena. Ovogodišnji franjevački novaci Bosne Srebrene su:

fra Josip Adrić
fra Stjepan Antolović
fra Ivan Perić
fra Stjepan Lukašević
fra Ivan Matičević
fra Antonio Mijatović

Nek ih dragi Bog blagoslovi i čuva.  


Vladimir Fučec


.

3 komentara:

Anonimno kaže...

Bože daj im snage da ustraju

Anonimno kaže...

S obzirom da su bili fra Danijelovi učenici siguran sam da će izrasti u prave fratre i Kristove vitezove

Anonimno kaže...

Bravo momci samo ustrajte.
Od fra danijela ste samo najbolje mogli naučiti, također i fra marko u Livno će vam biti odličan uzor. Da Bog da na teologiju da dođete kao duhovno oformljeni fratri onda vam niko ništa moći neće.