Pages

utorak, 23. srpnja 2013.

Zlatna misa fra Perice Vidića


U prepunoj sarajevskoj crkvi sv. Ante na Bistriku, bosanski franjevac i slikar fra Perica Vidić proslavio je u nedjelju 21.07.2013. svoju ''zlatnu misu'', odnosno 50 godina svećenstva. Uz fra Pericu je za oltarom koncelebriralo još 15 svećenika, među kojima i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, vikar provincije fra Marijan Karaula, duhovni asistent O.F.S-a fra Danijel Rajić, župnik sarajevske katedralne župe preč Pavo Šekerija, te gvardijan samostana fra Ivan Šarčević. Sveto misno slavlje svojom pjesmom je uzveličao zbor ''sv. Cecilija'' iz Vinkovaca, a nakon mise druženje je nastavljeno u samostanskim prostorijama.

Fra Perica Vidić je rođen 07.08.1938. godine u Sarajevu, gdje je završio i osnovnu školu. Srednju školu pohađao je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziju u Visokom, a filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Za svećenika je, kao kandidat Franjevačke provincije Bosne Srebrene, zaređen 1963. godine u Sarajevu. Osim njega za duhovnim pozivom krenuli su i njegov stariji brat don Mato Vidić i sestra č.s. Veronika Vidić.
Nakon službi župnog vikara u Kotor Varošu i Kreševu, fra Perica odlazi prvo u Ljubljanu, a zatim u Beč na studij likovne umjetnosti, gdje je u klasi dr. Maxa Melchera diplomirao 1969. godine. Godinu dana kasnije vraća se u Bosnu i postaje profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, a obnašao je i službu meštra franjevačkih novaka (1974-1979 i 1985-1989). Cijeli rat proveo je u opkoljenom Sarajevu, neumorno se trudeći pomagati svakome tko je bio u potrebi, bez obzira na nacionalnost ili vjeru. Gvardijan samostana sv. Ante u Sarajevskom naselju Bistrik bio je u dva navrata (1990-1999 i 2009-2012), a trenutno obnaša službu samostanskog ekonoma. Od 1995. godine član je akademije nauka i umjetnosti BiH, a od 2000. predsjednik Matice hrvatske. Treba spomenuti i to da fra Perica Vidić važi za jednog od najcjenjenijih i najpriznatijih bosanskohercegovačkih slikara, a do sada je imao preko 80 samostalnih izložbi u BiH i inozemstvu.
Ono što fra Pericu posebno krasi jeste istinska franjevačka poniznost, skromnost, a posebno humanost. Bog mu je dao taj dar da se nalazi u mogućnosti da pomogne ljudima, a on to već godinama čini, naročito kada su u pitanju mladi. Otuda i naziv ''Apostol mladih'' koji su mu dali sarajevski studenti koje je godinama vodio kao duhovni asistent zajednice mladih na Bistriku (Omladina sv. Ante). Nakon rata odlučio je obnoviti susrete mladih u samostanskim prostorijama, na predavanjima i katehezama utorkom, te sv. misama za mlade nedjeljom, pretvorivši samostan Bistrik u pravi duhovni centar za sarajevsku katoličku mladež. Te susrete vodio je od 1997 do 2009. godine, kada ga je jednako uspješno naslijedio fra Danijel Rajić.

Osim po skrbi o mladima i siromašnima, fra Perica je nadaleko poznat i po svojoj ljubavi prema kulturi i umjetnosti, tako da se i u samostanu sv. Ante, a i u Matici hrvatskoj, čiji je predsjednik, trudi stalno organizirati i potpomagati umjetničke izložbe, prezentacije, seminare i razne druge kulturne programe.

O ovom franjevcu moglo bi se još toliko toga napisat, a opet ne bi bilo dovoljno. Njegov životni put može biti uzor svećenicima kako u sebi zadržati skromnost i poniznost, te bezuvjetnu poslušnost Crkvi, koju je fra Perica svojim vlastitim primjerom uvijek propagirao. Neka ga Bog dragi blagoslovi i poživi.


Vladimir Fučec


.




1 komentar:

Mateo kaže...

Nekako se teško veseliti kad se sjetim da ta "zlatna Misa" nije bila Misa njegove mladosti.
E, da je barem bila.
Da je barem više svećenika ostalo vjerno Misi svih vremena.

Koliko li je milosti izgubljeno ovako, svaki dan koristeći obred koji je "banalni proizvod" i "izmišljotina" komisije liturgičara (citat kard. Ratzingera).

Kyrie eleison.