Pages

nedjelja, 8. rujna 2013.

Svetačke misli o Blaženoj Djevici Mariji


Budući da danas Crkva slavi blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije (tzv. Malu Gospu), iskoristit ćemo prigodu da se podsjetimo na neke od citata svetaca i blaženika posvećenih njoj.
Čitajući ove divne svetačke misli i razmišljajući o njima, interesantno je primjetiti s kolikom je pažnjom Crkva od najranijih dana, pa sve do sada gajila pobožnost prema Bogorodici.


Kao što je ljudski rod jedna djevica predala na smrt, tako ga i jedna djevica spasava, te se tako ravnoteža opet uspostavlja, jer jedna djevica popravlja poslušnošću ono, što je druga djevica neposlušnošću pokvarila. Tako bi pobjeđena lukavost zmije jednostavnošću golubice. Tako su pokidane veze koje su nas vezale uz smrt.
Sv. Irinej (?-304)

U Marijinoj je svetosti uključeno i to, da Marija nema ni istočnog ni osobnog grijeha, niti zle pohote.
Sv. Efrem Sirski (306-373)

O grešnici nemojte se obeshrabriti. Pozovite Mariju u pomoć jer ćete je uvijek naći spremnu da vam pomogne. Po Božjoj volji ona pomaže u svakoj potrebi.
Sv. Bazilije Veliki (329-379)

Što je uzvišenije od Majke Božje? Što je slavnije od one koju je Slava sama odabrala?
Sv. Ambrozije (340-397)

Budući da je Djevica u svom krilu začela i rodila dijete, a na ramenima je Njegovim gospodstvo jakog Boga, oca budućega vijeka, to je time i prokletstvo dignuto: Po Evi smrt - po Mariji život.
Sv. Jeronim (347-420)

Marija je Začela kao djevica, rodila kao djevica i ostala djevica zauvijek.
Sv. Augustin (354-430)

Začuđen sam da su neki u nedoumici možemo li ili ne Svetu Djevicu Mariju zvati Bogorodicom. Pa ako je Gospodin naš, Isus Krist, Bog, kako onda da ne bude Bogorodica Sveta Djevica koja ga je rodila?
Sv. Ćiril Aleksandrijski (376-444)

Marija je bedem svijeta, spasonosna daska za brodolomce nošene valovima, lađica za one koje valja voditi za ruku,  odvjetnica grešnika, te konačno ljestve kojima se smrtnici mogu popeti na nebo.
Sv. German (378-448)

Po njoj je došao život svima, prije i poslije Kristova rođenja. Anu, Marijinu majku i Adama i sve prije Kristovog rođenja nosila je Marija u svom krilu. Porodila ih je kada je rodila Otkupitelja.
Sv. Isidor (560-636)

Nitko ne može služiti Sinu ako ne služi i Njegovoj Majci.
Sv. Ildefons (?-667)

U nebu Marija uvijek ostaje u nazočnosti svoga Božanskoga Sina. Tu neprestano moli za grešnike.
Sv. Beda Časni (672-735) 

Pobožnost prema tebi, o presveta Djevice, jest kao spasonosno oružje što ga Bog daje onima koje hoće spasiti.
Sv. Ivan Damaščanski (675-749)

Čudnovato je kako je Marija divno uzvišena. Od nje nije ništa veće osim jedinoga Boga. Bog iz svoje biti rađa Sina, koji je sličan Njemu i koga ljubi kao samog sebe. Toga Sina daje Mariji i od Marije ga dobija istoga, ne nekog drugoga, nego istoga, tako je jedan te isti Sin Božji u isto vrijeme i Sin Marijin.
Sv. Anselm Kenterberijski (1033.1109)

Odstrani ovo sunce koje rasvjetljuje svijet, gdje je onda dan? Ukloni Mariju, zvijezdu mora, eto ti guste tame i sjene smrti.
Sv. Bernard (1090-1153)

Marija je Božanska stranica na kojoj je Otac napisao Riječ Božju - svoga Sina.
Sv. Albert Veliki (1193-1280)

Marija pruža utočište i daje snagu obraćenom grešniku.
Sv. Antun Padovanski (1195-1231)

Utjelovljenje vječne Riječi u krilu Djevice Majke, najčudesnije je otkrivenje ljubavi kojom Bog ljubi čovjeka.
Sv. Bonaventura (1221-1274)

Kao što mornari idu ka luci vođeni sjajem zvijezda, tako i kršćani idu ka nebu (raju) vođeni Marijom.
Sv. Toma Akvinski (1225-1274)

Mi možemo tražiti milosti, ali ih nikada ne možemo naći bez Marijinog zagovora
Sv. Kajetan (1480-1547)

Razgovarajmo s našom Gospom, da nam od svog Sina i Gospodina izmoli milost da budemo primljeni pod Njegovu zastavu: ito prvo u najvećem duhovnom siromaštvu, pa ako se njegovom Božanskom Veličanstvu svidi, te nas bude htjelo za to odabrati i uzeti, također i u istinskom siromaštvu, a onda i u podnošenju poruga i nepravdi, da ga što više slijedimo u tome, samo ako to budemo mogli pretrpjeti bez ikakvog grijeha i bez uvrjede Njegova Božanskog Veličanstva.
Sv. Ignacije Lojolski (1491-1556)

Kao savjetnica čovječanstva Marija nikada ne prestaje pred svojim Sinom moliti za spasenje vjernika slomljenih pod težinom svojih grijeha.
Sv. Pio V. (1504-1572)

Vjerujte mi, nema snažnijeg načina za dobijanje Božje milosti nego da zamolimo posredništvo Blažene Djevice Marije.
Sv. Filip Neri (1515-1595) 

Bez sumnje najsavršenija od svih pobožnosti je ona koja nas najsavršenije Isusu upriličuje i sjedinjuje, a pošto je Marija od svih stvorenja najviše upriličena Isusu, dosljedno i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, više od ijedne druge pobožnosti, posvećuje i upriličuje dušu Isusu, pa tako što je jedna duša više posvećena Mariji to će biti više posvećena i Isusu.
Sv. Ljudevit Monfortski (1673-1716)

Kao što među svim blaženicima ne postoji nitko tko je volio Boga više od Marije, tako ne postoji nitko, osim Boga, tko voli nas više od Njegove najvoljenije majke.
Sv. Alfons Ligouri (1696-1787)

Blago onome koji živi i umire pod zaštitom Blažene Djevice Marije jer mu je nebo osigurano.
Sv. Ivan Marija Vijanej (1786-1859)

S Marijinom pomoći dosta nam je htjeti pobijediti i sigurni smo da ćemo biti pobjednici.
Sv. Ivan Marija Vijanej (1786-1859)

Oni koji izgaraju u vatri Božanske ljubavi su djeca Bezgrešnog Srca Marijina i gdje god da pođu oni bude taj plamen. Ništa ih pokolebati ne može.
Sv. Antun Klaret (1807-1870)

Blažena Djevica Marija, kao dobra majka uvijek žuri u pomoć kada vidi da su njena djeca u opasnosti.
Sv. Ivan don Bosko (1815-1888)

Marija nikad ne napušta one koji joj vjeruju zato predajmo se pod njen zaštitnički plašt.
Sv. Ivan don Bosko (1815-1888)

Zato je Marija sva čista - tota pulchra. Bog je učinio i mnogo više da procvjeta u svojoj ljepoti - u njoj se nastanio kao Sin.
Sv. Marija Dominika Mazzarello (1837-1881)
 
Čega se imamo bojati, budući da nas Marija ljubi i poznaje naše slabosti? Kakve li radosti za nas kad pomislimo da je ona naša Majka...Ona je više Majka nego Kraljica.
Sv. Mala Terezija (1873-1897)

Nek se oluja razbjesni i neka se nebo zacrni nećemo se prepasti, ako vjerujemo Mariji kao što bi smo trebali, u njoj ćemo prepoznati najmoćniju Djevicu, koja će svojom djevičanskom nogo satrti glavu zmiji.
Sv. Pio X (1835-1914)

Neka se Majka Isusova i Majka naša uvijek smiješi u našim dušama jer tako od njenog Presvetog Sina primamo svaki nebeski blagoslov.
Sv. Padre Pio (1887-1968)

Ne boj se voljeti Mariju što možeš više, jer nikad je nećeš moći voljeti više nego što ju je volio Isus.
Sv. Maksimilijan Kolbe (1894-1941)

Neka nam Marija otvori srce za obraćenje i poučljivo slušanje Božje riječi.
Sv. Josemaria Escriva de Balaguer (1902-1975)

Predati se u ruke Marijine znači predati se da nas ona pomogne, te sami sebe i sve čovječanstvo prinosimo Onomu koji je Svet, bezgranično Svet. Tko se njoj predaje utječe se Srcu Majčinu, koje je podno križa otvoreno za ljubav prema svakom čovjeku, tako da ona svakoga od nas, sve narode i svo čovječanstvo prikaže Onomu koji je bezgranično svet. Svetost se Božja pokazala na djelu u otkupljenju čovjeka, svijeta, svega čovječanstva, svih naroda.
Bl. Ivan Pavao II (1920-2005)


.





1 komentar:

Anonimno kaže...

Odličan članak!
Božji blagoslov!