Pages

nedjelja, 28. siječnja 2018.

Četiri vrste primarnih odnosa


Bez obzira na to tko smo, svatko od nas nosi određeni stupanj ''slomljenosti'' u četiri primarna odnosa; sa Bogom, sa drugim ljudima, sa samima sobom i sa svijetom oko nas, međutim Radosna vijest o Kraljevstvu Božijem nas obnavlja u svemu tome.

1. Odnos s Bogom (Teologija)

Rođeni smo u zabludi o Bogu, preplavljeni nerazumijevanjem Njegovog karaktera, utopljeni u anksioznosti oko Njegovog držanja prema nama. Isus ulazi u našu tamu i daje nam jasnu sliku Oca svoga: Boga ljubavi i žrtve, Boga koji bi išao u bilo koju krajnost kako bi povratio svoju djecu od otuđenja i smrti. Boga koji je preuzeo na sebe krivnju nas ljudi, koja je nekada zasljepljivljala naše oči i zamagljivala put do našeg odnosa s Njim: ''Ako me tko ljubi čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti'' (Ivan 14;23)

2. Odnos sa samim sobom (Psihologija)

Rođeni smo u zabludi o nama samima, o tome koliko vrijedimo, o svrsi našeg postojanja, o motivaciji i planovima. Kraljevstvo Božje se otvorilo ljudima kada je Isus, došavši živjeti među nama, oblikovao ljudsku prirodu onakvom kakva nam je od početka bila namijenjena. On otkriva ljudske pobude, utvrđuje ljudsku vrijednost, ublažava ljudske strahove i vraća nas na stazu smisla i ispunjenja. ''koji vjeruje u mene! Kao što reče Pismo: Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!'' (Ivan 7;38)

3. Odnos sa drugim ljudima (Sociologija)

Mi ljudi imamo konstantno užasan slijed iskustava u odnosu s drugim ljudima: Ratovi, svađe, bijes, prekinuti odnosi, ne definiraju samo našu povijest, nego se tvrdoglavo protive našim najplemenitijim pokušajima da živimo u miru s drugima. Ipak, Kraljevstvo Božje nas odmara od svih neprijateljstava: ''A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone'' (Matej 5;44) ''On će upravljati mnogim pučanstvima i bit će sudac moćnim narodima. Svoje će mačeve prekovati u ralice, a svoja koplja u radne srpove. Narod na narod neće mača dizati niti će se više za rat vježbati'' (Mihej 4;3) 

4. Odnos sa svijetom oko nas (Ekologija) 

Stalno smo u stanju prekida odnosa sa svijetom oko nas: Kako uživati u materijalnom, a ne postati materijalist? Kako uživati u prirodnim bogatstvima bez da ih uništavamo i zloupotrebljavamo? Kako da pronađemo ispunjenost u našem radu, a da on ne bude pretežak? ''Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati!'' (Matej 6;33)


Ovih nekoliko primjera samo su zagrebali površinu odgovora koje Bog nudi onima koji prihvaćaju Njegovo slavno kraljevstvo.


Don Stephens


.

Nema komentara: