Pages

srijeda, 24. travnja 2019.

Uskrsnuo je!


Vi znate što se događalo po svoj Judeji, počevši od Galileje, nakon krštenja koje je propovijedao Ivan: kako Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao. Mi smo svjedoci svega što učini u zemlji judejskoj i Jeruzalemu. I njega smakoše, objesivši ga na drvo! Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje - ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima nama koji smo s njime zajedno jeli i pili, pošto uskrsnu od mrtvih. On nam i naloži propovijedati narodu i svjedočiti: Ovo je onaj kojega Bog postavi sucem živih i mrtvih! Za nj svjedoče svi proroci: da tko god u nj vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha.
(Djela apostolska 10, 37-43)

Proslavili smo Svetu nedjelju Usrksrnuća Gospodnjeg. Nedjelju u kojoj svako ''zašto'' dobija svoje ''zato''. Nedjelju u kojoj svako trpljenje dobija svoj smisao. U gore navedenom odlomku iz Djela apostolskih imamo pouzdano svjedočanstvo prve kršćanske zajednice o Kristovom uskrsnuću od mrtvih, ali i svemu onome što je tomu prethodilo. Mi iz današnje perkspektive teških racionalista možemo njihovo svjedočanstvo učiniti manjkavim, jer niti znaju točan trenutak niti način Kristova povratka od mrtvih, no za njih to nije ni bilo važno jer su duboko iskusili momenat Njegove smrti, te strahove, sumnje i sve ono što su osobno proživljavali, ali jednako tako su i duboko proživjeli Njegovo ponovno pojavljivanje među njima.
S druge strane imamo svetog Pavla, koji, iako nije vidio povijesnog Isusa, najbolje svjedoči Kristovo Uskrsnuće i stavlja ga u današnje egzistencijalno pitanje: Ako vjerujemo mi danas tu da je Isus Krist uskrsnuo i ako težimo biti s njime, onda je samo jedno potrebno tražiti - ono Nebesko. Potrebno je nastojati uz Božju milost i pomoć živjeti tako „da smo u svijetu ali ne od svijeta „ , da odbacujemo zamamnost grijeha koji nije ništa drugo doli smrt ma koliko god bila primamljiva.


Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: "Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.« Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar, koji je išao za njim, i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik, koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma: da Isus treba da ustane od mrtvih
(Ivan 20, 1-9)

Ova svetkovina ima još jednu poruku koja se ogleda u ovom evanđeoskom odlomku, vidimo Mariju Magdalenu kako zaplakana vapi za Gospodinom, taj njezin krik „Uzeli su Gospodina„ prolama se i danas u našem naraštaju, i nama danas uzimaju Gospodina, žele ismijati svaki prikaz Kršćanske vjere, žele ismijati Njegove zapovijedi. Za Njega u kući društva XXI. stoljeća kao da više nema mjesta. Uzimaju nam Gospodina kada se usvajaju zakoni koji su duboko protivni Njegovoj svetoj volji. Uzimaju nam Gospodina kada Njega, Kralja nad svim Kraljevima, žele poistovjetiti sa drugim lažnim božanstvima ili ga pak učiniti nekim običnim čovjekom, međutim u tom s zaboravljaju dvije stvari: Prva je da su svi ti velikani povijesti pobijedili sve, ali ipak ostali nemoćni pred jednim protivnikom- smrću, a druga stvar ta da čak i da nam sve uzmu i da nas opet otjeraju u katakombe - Krista nam ne mogu uzeti, jer nas je On sam toliko ljubio da je želio ostati s nama uvijek u komadu svete Hostije. 
S druge strane Kristovo uskrsnuće je i nada i nova prilika za nas, jer do Njegovog slavnog Usrksnuuća, smrt je bila rečenica koja je završavala točkom, a sada zahvaljujući Njemu, to je rečenica koja u sebi ima dvotočku i koja kao da klikće sa svetim Pavlom ''Gdje je smrti pobjeda tvoja, gdje je smrti žalac tvoj''?

Gospodine sada kada slavimo sveto i preslavno tvoje uskrsnuće želimo ti najprije zahvaliti za radost Vazmene pobjede, ali te i zamoliti da nam udjeliš istinske snage da ti ostanemo vijerni u ovom duboko sekulariziranom svijetu, da naše ustrajavanje na vjernosti tebi od nas načini smjerokaz koji će našem naraštaju svjedočiti poput anđela : Što tražite živoga među mrtvima, Uskrsnuo je!


Adnan Petar Mihael Jašarević



.

Nema komentara: