Pages

ponedjeljak, 18. siječnja 2010.

Mehmet Ali Agca na slobodi


18.01.2010. godine, na slobodu je pušten Mehmet Ali Agca, turski državljanin koji je prije dvadeset i devet godina pokušao ubiti Papu Ivana Pavla II. Njegov izlazak iz zatvora bio je iznenađujuće medijski popraćen. Dok je prelazio put od zatvora do automobila uzvikivao je '' Svijet će propasti '' i '' Krist je vječan ''.
Ni dan danas nisu poznati njegovi motivi za atentat, prvo je tvrdio da je to učinio samoinicijativno, zatim da su ga unajmili Bugarska obavještajna služba i KGB, te zatim, da iza svega stoje islamski teroristi.
Nakon što se 17.05.1981. godine na Trgu sv. Petra u Vatikanu probio kroz skupinu koja je oduševljeno pozdravljala Papu, izvukao je pištolj i zapucao u njega. Policija ga je uhitila i odvela u zatvor gdje je proveo devetnaest godina, nakon čega je prebaćen u Tursku u kojoj je optužen za još jedno krivično djelo navodno počinjeno još prije atentata na Papu, i tu proveo narednih deset.
Na iznenađenje mnogih, odmah po izlasku iz bolnice, Papa Ivan Pavao II se uputio u zatvor gdje se susreo s Ali Agcom, kratko razgovarao s njim i oprostio mu. Ali Agca tvrdi da mu je taj oprost zauvjek promijenio život. Počeo je čitati Bibliju i katekizam Katoličke crkve, te se ubrzo obratio na kršćanstvo.
Skoro trideset godina provedenih u talijanskim i turskim zatvorima ostavili su traga i na njegovom fizičkom, a posebno mentalnom zdravstvenom stanju, tako da je upitno da li će se ikada saznati ko stvarno stoji iza atentata.

V

Nema komentara: