Pages

četvrtak, 29. listopada 2015.

Meditacija: Frustrirajuće?


Gospodine, proničeš me svega i poznaješ (Ps 139, 1). Vedar je to usklik psalmista koji hvali Boga zbog njegova sveznanja. Zbilja, postoji netko tko zna sve, baš sve o čovjeku, o svemu što radi ili pokušava napraviti, o svemu što misli, doživljava, o svemu što otkriva pred drugima ili pokušava skriti. Iz perspektive današnjeg svijeta moglo bi se reći: pomalo frustrirajuće! Čovjek toliko vremena ulaže u nastojanje da pred drugima pokaže lice koje će im se svidjeti, a da prikrije ono čega se stidi ili što bi ga moglo učiniti ranjivim. Pa čak i sada u vrijeme korizme, kad bi maske trebale padati, a istina zasjati s lica, čini se da je ipak lakše prihvatiti se odricanja stvari i hrane negoli prihvatiti samoga sebe u svojoj slabosti i izgubljenosti.
A uzalud! Koliko god se trudio, čovjek se ne može skriti. Ne zauvijek. I ne od istine. Tu i tamo mu uspije zametnuti trag, ali ona uvijek iziđe na vidjelo, na ovaj ili onaj način pa ponekad i iznenadi čovjeka koji je onda ne prepozna i pita se što mu se to događa?
A psalmist kliče: Bogu hvala! »Gospodine, proničeš me svega i poznaješ...«
Ma ima netko pred kime ne treba ulagati silan napor da bi se postao netko drugi koji će biti prihvaćen, priznat, voljen. Postoji netko tko čovjeka poznaje bolje od njega samoga i tko ga prihvaća takvog kakav jest, koliko god to ponekad zvučalo kao pobožna i utješna fraza. Jer ne može biti drukčije s onim koji je Ljubav i jer, ma što god čovjek učinio, kamo god pobjegao, u što se god zamaskirao i ondje je pred Božjim licem, držan i čuvan, ni najgora tama ga ne može sakriti.
Frustrirajuće? Baš suprotno, oslobađajuće! Biti svoj u poniznosti pred Stvoriteljem, pred onim koji svoje stvorenje »poznaje u dušu«, pred kojim nema prijevare, koji poznaje srce čovječje i njegove želje i kojega ne treba moliti za pomoć, nego naprotiv, samo je prihvatiti jer je pružena i prije nego li je zatražena. Naravno, ako je se zna prepoznati, u istini i poniznosti. Olakšavajuće i oslobađajuće!


Patricija Brdar



.

Nema komentara: