Pages

četvrtak, 29. listopada 2015.

Nakon biskupske sinode tajac


Redovita biskupska sinoda o kojoj su zvonili svjetski mediji na sva zvona je iza nas. Poslije nje ostao je jedan veliki upitnik. Šta nakon nje? Očigledno Sinoda nije završila tako spektakularno kako su svjetovni mediji željni naslađivanja unutarcrkvenim sukobima priželjkivali. Završni izvještaj sinodskih otaca izgleda nije ostavio baš jasan odgovor nikome. I sami pojedini biskupi i kardinali koji su se mjesecima žestoko verbalno sukobljavali oko ove teme odjednom su smirili glas, tako da su i medijska ''zvona'' ušutila.
Oni zagovaratelji velikih promjena u Crkvi nisu dobili ono što su tražili jer je Sinoda potvrdila crkveni nauk da je brak zajednica muškarca i žene i da nikakvo homoseksualno partnerstvo u sebi nema ništa što bi se približilo tome. Međutim, ni oni koji su tražili potvrđivanje tradicionalnog nauka o braku u svim sferama, prvenstveno misleći na tzv. ''Kasperov prijedlog'', nisu postigli potpunu pobjedu. To je pitanje ostalo i dalje da visi u zraku. Nekako su svi gledali na tu Sinodu kao borbu ''kasperovaca'' i ''konzervativaca'', te se čekao završni rezultat kojeg u ovom trenutku nije lako razaznati. 
Da li su pobijedili kardinal Kasper i njegovi istomišljenici? Nisu, jer njegov prijedlog o primanju pričesti osoba koje su se razvele i žive u drugom (civlinom) braku očigledno nije dobio podršku većine biskupa.
Da li su izgubili kardinal Kasper i njegovi istomišljenici? Nisu, jer taj njegov prijedlog nije ni eksplicitno odbačen. Naime, u nekim paragrafima sinodskog završnog izviješća ostavljen je prostor za ponovno pokretanje ovog pitanja.
Sve češće možemo čuti mišljenja da su biskupi ostavili ovo pitanje kao teret papi Franji da se on izjasni, što je sasvim očekivano jer Sinoda nije tijelo koje ima vlast odlučivanja, nego samo savjetodavnu ulogu. Sinodska izviješća papa može prihvatiti ili odbaciti. Međutim, i dalje postoje očekivanja koja su u očima javnosti neki od kardinala i biskupa svjesno stvorili gurajući svoju propagandu preko medija. Ta očekivanja nisu zamrla, samo su se oči i uši sada sa Sinode preusmjerile na samoga papu. Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Parolin je prije par dana objavio da papa Franjo planira objaviti uskoro apostolsku pobudnicu koja će odrediti smijernice o pitanjima kojima se bavila Sinoda.


V.


.

Nema komentara: