Pages

srijeda, 27. ožujka 2019.

Fra Peter Tabichi - katolik - fratar - učitelj


Svjesni smo svakodnevnice modernih evropskih zemalja, u kojima katolički svećenici, koristeći se obilato svećeničkim privilegijama, istovremeno javno sve manje žele istupati kao svećenici, trudeći se, mimo ''radnog'' vremena, govoriti i izgledati što sekularnije. Zato ne možemo ne ostati oduševljeni nastupom skromnog afričkog redovnika Petera Tabichija, koji je dobio nagradu za najboljeg učitelja na svijetu. Kao nagradu dobio je milijun dolara, a 80% iznosa će odmah donirati školi u siromašnom kenijskom selu Pwani, dok će ostalih 20% rasporediti na druge karitativne organizacije. 
Osim hvale vrijedne odluke o doniranju novca koji je dobio, pažnju je privuklo i to što se fra Peter na svećanosti dodjele nagrade u Dubai-u pojavio u franjevačkom habitu. Dok bi velika većina evropskih svećenika i redovnika na tu ceremoniju sigurno došla u civilu, potpuno predstavljajući i proslavljajući samo sebe i svoj intelekt, fra Peter je ponosno pokazao kome pripada i on i nagrada koju je dobio. Nije ga bilo strah niti sram obući svoje redovničko ruho među zvijezdama svjetskog jett seta, poput australskog glumca Hugha Jackmana koji mu je nagradu uručio. Niti među visokom intelektualnom, mahom ateističkom i agnostičkom elitom koja mu je bila konkurencija. Niti među muslimanskim plemstvom Ujedinjenih Arapskih Emirata gdje je dodjela nagrade organizirana. Nije ga bilo strah niti sram biti redovnik Kristov.
Škola u Pwani, u kojoj fra Peter radi kao učitelj, funkcionira uz minimum sredstava, ima samo jedan računar i povremenu internet konekciju. Većina učenika su ili siročad ili iz veoma siromašnih obitelji koje jedva sklapaju kraj s krajem. Njegovo obraćanje javnosti u kojem je, između ostalog rekao, kako je kao mali ostao bez majke i kako zahvaljuje ocu, također učitelju, što je od njega naslijedio svoju kršćansku vjeru, Hugha Jackmana i mnoge druge dirnulo je do suza. Skromni Kenijac, brat Peter, u svemu je ostao sin svetog Franje iz Asiza, pokazujući kako ne treba mnogo da bi se nenametljivo evangeliziralo u svijetu.


V

.

Nema komentara: